UN: Island je najpoželjnija zemlja za život, Hrvatska na 34. mjestu

NA UN-ovom POPISU zemalja najpoželjnijih za život, Island je s prvog mjesta maknuo Norvešku, a na začelju liste ponovno su se našle podsaharske afričke zemlje.

SAD pale za četiri mjesta

U vrhu ljestvice nalaze se bogate zemlje slobodnog tržišnog gospodarstva: Island, Norveška, Australija, Kanada i Irska. SAD su s prošlogodišnjeg osmog pale na 12. mjesto. Prema indeksu, koji u obzir uzima podatke o očekivanom trajanju života, razini obrazovanja i osobnom dohotku, zadnja 22 mjesta pripala su afričkim zemljama koje na dnu predvodi Sijera Leone.

U 10 od tih zemalja dvoje od petero djece neće doživjeti 40. godinu. Prema prošlogodišnjem izvješću na očekivanu životnu dob u tom području katastrofalan utjecaj imao je AIDS. Istraživanjem, zbog nedostatnih podataka, nije obuhvaćeno 17 zemalja među kojima su Irak, Afganistan i Somalija.

Hrvatska na sredini ljestvice

Hrvatska se s Mađarskom, Poljskom, Slovačkom, Litvom, Latvijom i Češkom našla na sredini ljestvice iza Malte koja je 34.

Island je Norvešku, nakon šest godina vodstva, pretekao zahvaljujući novim podacima o očekivanom trajanju života i osobnom dohotku. Sjedinjene Države su na drugom mjestu iza Luksemburga što se tiče osobnog dohotka, no očekivano trajanje života je znatno kraće i iznosi 77.9 godina. Očekivano trajanje života u Japanu je najviše, 82.3 godine, a u Zambiji najniže 40.5. Iako je u većini zemalja indeks razvoja u posljednjih 30 godina porastao, u 16 zemalja on pao u odnosu na 1990. godinu. U tri zemlje, Demokratskoj Republici Kongo, Zambiji i Zimbabveu, bio je, čak, niži  nego 1975. godine.

J.Da.
Foto. Arhiva

Pročitajte više