UN: Jednostavnim odlukama svaki pojedinac može smanjiti polovicu potrošnje energije

STRUČNJACI Ujedinjenih naroda izdali su brošuru s preporukama za štednju energije u kojoj poručuju kako svaki pojedinac može protiv klimatskih promjena učinit više nego što misli. U brošuri navode čitav niz primjera za štednju energije poput korištenja obične četkice za pranje zubi umjesto električne, jer se time svakodnevno štedi gotovo 48 grama emisije ugljičnog dioksida.

Čak polovica ukupne količine emisije ugljičnog dioksida nastaje na temelju odluka koje donosi pojedinac, poručuju u brošuri stručnjaci UNEP-a, programa Ujedinjenih naroda za energiju. Autori poručuju da prijedlozi u knjizi ne zahtijevaju od ljudi teške korake.

Među čitavim nizom primjera navedeno je da tuš koji štedi vodu smanjuje emisiju ugljičnog dioksida za polovicu te da štedljive žarulje četiri puta smanjuju količinu stakleničkih plinova u odnosu na klasične žarulje. Budilica koja se navije rukom bolje štiti okoliš od one na struju, a tako se uštedi 48 grama ugljičnog dioksida dnevno. Nekorištenje stroja za sušenje rublja smanjuje dnevnu proizvodnju ugljičnog dioksida za 2,3 kilograma.

U brošuri se poziva i zračne prijevoznike da umjesto slobodnih milja na svojim letovima svojim čestim korisnicima ponude slobodne milje u vlaku.

U predgovoru knjige glavni tajnik Ban Ki-moon je napisao kako je naše društvo zahvaćeno opasnim navikama koje stvaraju stakleničke plinove te kako je poruka ove knjige kako smo svi dio rješenje.

D.M.

Pročitajte više