UN: Naša agencija za Palestinu poštuje neutralnost u sukobu u Gazi, no ima problema

Foto: EPA

Revizija Agencije UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) ukazuje na to da agencija ima čvrst okvir kada je posrijedi jamčenje usklađenosti s načelima humanitarne neutralnosti, premda neki problemi postoje i dalje.

U izvješću, koje bi neke donatore moglo potaknuti da preispitaju zamrzavanje financiranja, stoji i da izraelske vlasti tek trebaju podastrijeti dokaze koji bi potkrijepili njihovu tvrdnju po kojoj je dio osoblja UNRWA-e bio učlanjen u neku od terorističkih organizacija.

Navodi o sudjelovanju u napadima Hamasa

Ujedinjeni narodi su imenovali bivšu francusku ministricu vanjskih poslova Catherine Colonnu da provede reviziju o neutralnosti UNRWA-e u veljači nakon što je Izrael naveo da je 12 članova osoblja UNRWA-e sudjelovalo u napadima Hamasa na Izrael 7. listopada, nakon čega je započeo rat u Gazi.

U odvojenoj istrazi, nadzorno tijelo UN-a istražuje optužbe protiv tih 12 članova UNRWA-e. Reuters je pregledao kopiju konačnog izvješća revizije koju je vodila Colonna.

Ono bi trebalo biti službeno objavljeno tijekom dana.

U izvješću stoji kako Izrael javno tvrdi da je na popisu članova osoblja UNRWA-e znatan broj "članova terorističkih organizacija".

No u izvješću se dodaje da "Izrael svoje izjave tek treba potkrijepiti odgovarajućim dokazima".

Pročitajte više