KRIZA U VENEZUELI UN upozorio vladu: Ubojstva prosvjednika i progoni aktivista su kršenje zakona

Foto: Hina
 
UJEDINJENI narodi pozvali su u petak Venezuelu da uspostavi vladavinu prava i omogući pravo okupljanja, kritizirajući pritom i djelovanje vlade predsjednika Nicolasa Madura protiv glavne državne tužiteljice.
 
Kritičari Madura već su tri mjeseca na ulicama na kojima prosvjeduju protiv onoga što nazivaju stvaranjem diktature. U demonstracijama koje često prelaze u sukobe sa snagama sigurnosti dosad je poginulo najmanje osamdeset ljudi.
 
Vlada optužila državnu odvjetnicu za nasilje i prozvala ju ludom
 
Službenici vladajuće Socijalističke stranke pokrenuli su niz napada na glavnu državnu tužiteljicu Luisu Ortegu, prozvavši ju ludom i optuživši da promiče nasilje nakon što je raskrstila s vladom.
 
Odluka Vrhovnog suda kojom je "započet proces opoziva državne odvjetnice, zamrznuta njezina imovina i zabranjeno njezino napuštanje zemlje je duboko zabrinjavajuće, kao i trenutno nasilje", 
rekao je u Ženevi glasnogovornik UN-a za ljudska prava Rupert Colville.
 
"To je kršenje zakona, odvjetnica se borila za ljudska prava"
 
"Ustavna komora Vrhovnog suda poništila je imenovanje Ortege i imenovala nekog drugog, što je kršenje zakona", ističe Colville i dodaje kako je dio njezinih ovlasti prebačen na pravobranitelja.
 
"Državna odvjetnica je od ožujka činila važne korake u obrani ljudskih prava i dokumentaciji stradavanja tijekom vala demonstracija, inzistirala je na pravednim suđenjima i važnosti diobe vlasti te pozivala na brzo oslobađanje onih koji su proizvoljno zatvoreni", naglašava Colville.
 
"Pozivamo vladu da garantira slobodu mišljenja i izražavanja"
 
Čini se da ovakva odluka suda "krši mandat i odgovornost njezinog ureda kakvi su određeni ustavom, te poništava njegovu neovisnost".
 
"Pozivamo sve vlasti venezuelanske države da poštuju ustav i vladavinu prava, a vladu da osigura pravo na slobodu mirnog okupljanja i garantira slobodu mišljenja i izražavanja", zaključio je Colville. 

Pročitajte više