UN: Skoplje i Atena nastaviti će pregovore o imenu Makedonije

Makedonija i Grčka namjeravaju intenzivirati pregovore o spornom imenu Makedonije kako bi riješile problem koji već godinama opterećuje odnose dviju zemalja, rekao je u utorak izaslanik Ujedinjenih naroda za rješavanje tog spora Matthew Nimetz.

"I Atena i Skoplje su potvrdili da žele postići uzajamno sporazumno rješenje ovoga pitanja kroz razgovore pod okriljem glavnoga tajnika", rekao je posebni predstavnik Nimetz u priopćenju.

"Takvo rješenje, suglasne su obje strane, riješilo bi teško pitanje koje pogađa regiju i inače prijateljske odnose između dvije susjedne zemlje", dodao je on.

Nimetz je kazao kako su ga obje strane snažno potaknule da intenzivira napore temeljene na stajalištima koja su mu nedavno dali te da ih on poziva da zajednički rade kroz već uspostavljeni proces kako bi nadrasli međusobne razlike.

Nimetz je prije nekoliko dana kao rješenje spora predložio za Makedoniju ime Republika Makedonija-Skoplje.

Atena i Skoplje su oprezno reagirale na taj prijedlog.

Grčki ministar vanjskih poslova Petros Molyviatis je izjavio kako kompromisno ime ne zadovoljava Grčku u potpunosti, ali da je osnova za daljne pregovore.

Makedonski premijer Vlado Bučkovski je rekao kako njegova vlada ostaje pri svom prijedlogu "dvostruke formule" za službeno ime svoje zemlje smatrajući ga boljim kompromisom od UN-ova. Skoplje želi da se ime Republika Makedonija, kako stoji u ustavu zemlje, upotrebljava globalno osim u njegovim odnosima s Atenom za što bi se iznašao obostrano prihvatljiv naziv.

U narednim tjednima Skoplje i Atena bi trebali nastaviti odvojene razgovore s Nimetzom kao i zajedničke na kojima bi sudjelovale obje strane.

Novu težinu zahtjevima Skoplja dale su Sjedinjene Države priznavši prošloga studenoga ustavno ime te zemlje Makedonija.

Spor oko imena Makedonije traje između Skoplja i Atene već godinama, još od osamostaljivanja Makedonije nakon raspada bivše Jugoslavije.

Grčka je 1993. odbila priznati svoga sjevernog susjeda pod spornim imenom Republika Makedonija držeći da Makedonija, također naziv grčke sjeverne pokrajine i rodno mjesto Aleksandra Velikog, ne bi trebalo biti uključeno.

Otada je nova država u Ujedinjenim narodima poznata službeno pod imenom bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

Mjesto posebnog predstavnika glavnog tajnika UN-a za pitanje Makedonije uspostavljeno je 1993. kada su započeli pregovori između Grčke i Makedonije, a nastavljeni su u prosincu 2004.

(Hina) xslek ysd

Pročitajte više