UNESCO: Konvencija o kulturnoj raznolikosti 2005.

NAJVAŽNIJI zaključak Komisije za kulturu Opće skupštine UNESCA, koja prekosutra završava zasjedanje u Parizu, jest da će se 2005. usvojiti međunarodna konvencija o nematerijalnoj kulturnoj baštini, rekla je zamjenica ministra kulture Biserka Cvjetičanin danas nakon povrataka iz Pariza.

Nematerijalna kulturna baština, kao što su, primjerice, glagoljica, istarska pentatonska ljestvica ili paška čipka, jedan je od ključnih elemenata kulturnog identiteta važnog za očuvanje baštine svih zemalja, pa i Hrvatske.

Cvjetičanin je rekla da je Hrvatska vrlo aktivno sudjelovala u raspravi o toj temi, kao i o onoj koja se vodila o kulturnoj raznolikosti. Dodala je kako su se predstavnici američkog izaslanstva, gotovo do samog kraja rasprave, protivili da bilo koja kulturna roba ima privilegirani status. No tokom rasprave predstavnici SAD-a zajedno s ostalim sudionicima usvojili su stajalište da se nastavi rad na tekstu konvencije o kulturnoj raznolikosti, kazala je.

Preporuke Unescove komisije za kulturu da se usvoje konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini, te o kulturnoj raznolikosti, dolaze u pravo vrijeme, uoči održavanja međunarodne ministarske konferencije mreže kulturnih politika koja sutra počinje u Opatiji, rekla je Cvjetičanin.

Opatijskom konferencijom potvrđuje se važnost kulturnih politika, osobito u procesu globalizacije, izjavila je zamjenica ministra kulture Biserka Cvjetičanin.

Pročitajte više