UNHCR predstavio priručnik za prevenciju nasilja nad izbjeglicama

URED visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u Hrvatskoj predstavio je danas hrvatsko izdanje priručnika "Nasilje zasnovano na spolu i rodu nad izbjeglicama, povratnicima i osobama raseljenim unutar države prevencija i reagiranje".

Priručnik nudi praktične savjete za razvoj strategije i provedbu aktivnosti usmjerenih na prevenciju i reagiranje na nasilje te pruža informacije o osnovnim zdravstvenim, pravnim, sigurnosnim pitanjima te pitanjima ljudskih prava vezanim uz izbjeglice, povratnike i raseljene osobe, priopćeno je iz hrvatskog Ureda visokog povjerenika UNHCR-a.

Priručnik je pripremljen u suradnji sa 60-ak UNHCR-ovih partnera za zaštitu izbjeglica diljem svijeta - Vlada, međuvladinih agencija i nevladinih organizacija, a namijenjen je UNHCR-ovu osoblju, ali i partnerima uključenim u zaštitu i pomoć izbjeglicama i osobama raseljenim unutar države.

Priručnik je dosad korišten i provjeren na terenu u 32 države, a predstavljanju hrvatskog izdanja nazočili su predstavnici Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, MUP-a, ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i Pravobraniteljice za djecu, Hrvatskog crvenog križa, nevladinih udruga i agencija UN-a u Hrvatskoj.

"Iako nasilje nad ženama, a naročito izbjeglicama, možda nikada neće biti eliminirano, trebamo se truditi razumijeti uzorke i podizati svijest o posljedicama te pronalaziti načine kako ih rješavati", izjavila je predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj Catherine Bertrand.

Pročitajte više