Uništena trećina Gadafijeve vojske: Pobunjenici izvoze prvih milijun barela nafte u svijet

DUŽNOSNIK NATO-a danas je izjavio da su koalicijske snage od početka bombardiranja uništile više od trećine vojske Moamera Gadafija.

"Procjena je da smo izbacili iz stroja 30 posto Gadafijevog vojnog kapaciteta", kazao je NATO dužnosnik, brigadni general Mark van Uhm. Danas bi trebala krenuti u izvoz prva nafta iz područja na istoku Libije koji drže pobunjenici.

Libijske opozicijske grupe stvaraju planove o ukrcavanju nafte u tanker koji je pristao blizu grada Tarbuka. Ove pripreme se obavljaju dok NATO u zračnim napadima gađa Gadafijeve snage blizu grada Brege. Reuters javlja da je tanker pristao na izvozni terminal blizu grada Tarbuka.

Izvozi se milijun barela nafte

Očekuje se da će na tanker biti ukrcano oko milijuna barela nafte koja će biti izvezena preko Katara. Malena zaljevska država je priznala libijske pobunjenike kao legitimne predstavnike države te su dogovorili da za njih prodaju naftu na svjetskom tržištu.

Libija je treća po veličini afrička "proizvođačica nafte", no isporuke u svijet nisu odlazile od kada je prije dva mjeseca počela pobuna protiv Gadafija. Ranije je Libija izvozila 1,6 milijuna barela nafte dnevno. Najvjerojatnije će naftu kupiti Italija koja je ranije bila bitan kupac libijskog "crnog zlata". I talijanska vlada je priznala pobunjenike kao legitimne predstavnike Libije.

Pročitajte više