Upisi na fakultete: Najmanje računa se vodi o diskriminiranim redovnim pristupnicima

ZAKON o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji posljednjih je tjedana uzburkao javnost, medije, ali prije svega, ni krive ni dužne studente koji, kako kod okrenemo, iz cijele priče izlaze kao žrtve protuustavnog zakona i politike koja za akademske nade ima najmanje sluha.

U sinoćnjoj emisiji Fokus voditeljice Sanje Šegedin raspravljalo se upravo o toj temi. Nažalost, dotična je emisija realizirana prekasno, budući da su razredbeni ispiti već prošli, a upisi su pri kraju.

U emisiji nije bilo niti jednog predstavnika Sveučilišta u Zagrebu zbog kojeg je ponajviše i nastala cijela ovogodišnja strka. Kako je poznato, zagrebački Filozofski fakultet djecu sa statusom "V" upisuje unutar upisnih kvota studenata na teret Ministarstva, što znači da takvi studenti izravno oduzimaju mjesta redovnim pristupnicima koji su test možda riješili bolje od njih.

Ista je stvar i na Kineziološkom fakultetu, ali oni razliku između studenata sa statusom i redovnih studenata prave i na višim godinama.

Znanstveno je dokazano da ratne konstelacije događaja nisu bili uvjeti normalog odrastanja jednog budućeg mladog čovjeka. Zamjenik ministrice za obitelj, branitelje i međugeneracijsku solidarnost RH Herman Vukušić poslao nam je zaključke dvadesetak znanstvenih radova u kojima je zaključeno da su takva djeca sklonija depresiji, agresivnom ponašanju, PTSP-u i drugim poremećajima u ponašanju.

Međutim, je li zakidanje redovnih studenata pravo rješenje? Na pitanje koliko je više sredstava Sveučilište u Zagrebu dobilo za veći broj studenata, rektorica Helena Jasna Mencer rekla nam je da je Sveučilište za akademsku godinu 2005./2006. dobilo tek 7000 kn po upisanom studentu izvan kvote.

"To je samo dio potrebnih sredstava, odnosno, samo participacija. Prava cijena za svaki predmet i nastavu je puno veća. Jesu li fakulteti dobili dodatna sredstva, morate pitati dekane."-rekla je rektorica Mencer.

Do dekana Filozofskog, Ekonomskog, Pravnog i Fakulteta političkih znanosti u potrazi za odgovorom na to pitanje nismo uspjeli doći.

Josip Periša, predstavnik Glavnog odbora HVIDRA-e rekao je, kako je i bilo za očekivati, da se djeca branitelja u ovakvoj situaciji srame onoga što jesu i da to ne bi smjelo biti tako. Predstavnici braniteljskih udruga u javnost izlaze s potpuno deplasiranim tvrdnjama da se branitelje i njihovu djecu medijski linčuje.

Akademski se građani ipak ne spuštaju na razinu okrivljavanja prvoga koji im se nađe pri ruci. Sveučilišta, mediji i studenti jalni su na zakon koji omogućuje diskriminaciju "običnih" pristupnika na razredbene ispite, a ne na studente sa statusom koji koriste priliku koju bi, ruku na srce, malo tko propustio da je ima.

Periša je u emisiji kazao da "dijete aboliranog Srbina ima jednaka ili veća prava od djeteta hrvatskog branitelja", što je bila degutantna i niska uvreda na nacionalnoj osnovi.

Neinformirani Periša rekao je i da su neki fakulteti korumpirani jer "tko bira pristupnike koji će se upisati kada oni prijeđu prag?", misleći pritom prije svega na Filozofski fakultet.

Periša ne zna da se pristupnici s posebnim statusima također upisuju prema broju bodova koje su ostvarili na razredbenom ispitu i da redoslijed upisa određuju upravo oni koji pristupe razredbenom ispitu u skladu sa svojim sposobnostima i znanjem.

Do dekana Filozofskog fakulteta Miljenka Jurkovića, kako je gore spomenuto, do zaključenja teksta nismo uspjeli doći, iako bi bilo zanimljivo čuti njegov stav o ovim optužbama.

Predstavnici fakulteta, ministarstava i sveučilišta raspravljali su o cijeloj situaciji s upisima najmanje vodeći računa o najvećem dijelu studenata, redovnim studentima, koji su ostali obespravljeni. Sveučilište je prekasno podnijelo Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti spornog članka 53. Zakona o hrvatskim braniteljima da bi se slučaj riješio ove akademske godine.

Možda će Ustavni sud do sljedeće godine i ukinuti neustavan zakon koji dopušta diskriminaciju. No, studentima koji ovu akademsku godinu izgube zbog studenata sa statusom to će biti tek moralna satisfakcija.

Vlasta Šolc

Pročitajte više