Upoznajte 19-godišnju genijalku iz Etiopije koja ima laboratorij za robotiku

Foto: Facebook/Twitter

BETELHEM DESSIE ima tek 19 godina i najmlađa je zvijezda na brzorastućoj etiopskoj tehnološkoj sceni, poznatoj i pod nazivom "Sabejska dolina", piše CNN.

Dessie koordinira nekoliko nacionalnih programa koje provodi njezin laboratorij za robotiku iCog sa sjedištem u Adis Abebi. Laboratorij se bavi proučavanjem umjetne inteligencije i stoji iza izuma svjetski poznatog robota Sophia.

Mlada znanstvenica već posjeduje ekskluzivna vlasnička prava na četiri softverska programa, uključujući aplikaciju kojom se etiopska vlada služi za mapiranje rijeka za potrebe navodnjavanja.

Nova industrija

Dessiejina priča započela je kada je imala samo devet godina. Njezina obitelj nije imala novca da joj plati rođendansku proslavu, pa je ona od elektronike koju je nalazila kod kuće – otac joj je prodavao elektroničku opremu – počela kupcima uređivati videe i slati glazbu.

Tvrtka iCog pokrenuta je 2013. godine, a etiopska tehnološka industrija ove godine očekuje nagli rast zahvaljujući liberalizaciji državnog gospodarstva pod novim premijerom Abiyem Ahmedom.

Abiy, koji je na toj poziciji od travnja, provodi djelomičnu privatizaciju nekoliko kompanija u državnom vlasništvu. To uključuje i telekom Ethio Etlecom, čime se stanovništvu nada pružiti bolji pristup internetu. Velika je to promjena, osobito nakon što je prijašnja vlada u cijeloj zemlji ugasila internet.

Utjecaj na zajednicu

Jedan od programa pod Dessiejinim vodstvom je "Solve IT", program koji mladima pomaže pri pronalasku tehnoloških odgovora na pitanja koja opterećuju čitavu zajednicu.

Dessie učestalo putuje Etiopijom i drži predavanja učenicima i studentima (koji su često stariji od nje) kako bi pružila inspiraciju idućoj generaciji inovatora i poduzetnika. Zahvaljujući svojim godinama, Dessie je više u dodiru s iskustvima svojih učenika od starijih profesora.

Iako djevojčice rjeđe sudjeluju u programu od dječaka, Dessie smatra da je njihov doprinos ključan. "Dječaci više maštaju, žele činiti velike i inspirirane stvari, no djevojke istinski žele pomoći svojoj zajednici", kaže Dessie.

Umjesto raketa i robota, djevojke koje podučava smišljaju praktična rješenja, kao što je mobilna aplikacija koja poljoprivrednicima šalje informacije o lokalnim vremenskim uvjetima.

Osnove umjetne inteligencije

Mlada Dessie odrastala je u relativno liberalnom gradu Hararu, no njezino iskustvo u Etiopiji nije pravilo u toj zemlji. Žene su 2013. godine činile tek četvrtinu studenata koji su bili upisani na znanstvene i tehnološke smjerove na fakultetima u Etiopiji.

Nadalje, samo osam posto istraživača u Etiopiji su žene. "Mi u tehnologiji jednostavno nemamo ženskih uzora", žali se Dessie.

Kroz svoj drugi projekt Dessie mladim Afrikancima prenosi osnove umjetne inteligencije, robotike, blockchaina i drugih najnovijih tehnologija. Uz to prikuplja sredstva za projekt kojim kroz brend robota Sophije želi podići svijest Etiopljana o novoj tehnologiji, poput 3D printera.

Uz Sophijinu pomoć, mlada istraživačica želi pružiti inspiraciju novoj generaciji programera iz Etiopije i čitave Afrike, osobito djevojkama.

Na pitanje zašto joj je to toliko važno, Dessie sa smiješkom odgovara: "Ako žena sama ne može kazati koji problem ima i pronaći vlastito rješenje, tko će ga riješiti umjesto nje?"

Pročitajte više