Upozorenje: Pazite na koji način šaljete pomoć unesrećenim Haićanima

U TRENUTCIMA kada svijet traži načine za pomoć unesrećenima u potresu u Haitiju, pojavljuju se i oni koji na tuđoj nesreći žele zaraditi pa smišljaju prijevare kojima bi iz ruku dobrih ljudi izvukli novac.

FBI i Better Business Burreu uputili su javnosti upozorenja čega se treba čuvati u "slanju humanitarne pomoći" Haićanima. Treba biti vrlo oprezan prema e-mail porukama u kojima se traži pomoć za ljude unesrećene u potresima, jer je vrlo velika vjerojatnost da to samo neki prevarant traži način za zaradu od nesreće drugih ljudi. Treba paziti i na ljude koji bi mogli obilaziti kuće u ime "neke organizacije", a treba se čuvati i poruka na internetskim socijalnim mrežama kao što je Facebook, a u kojima se poziva na doniranje.

Postoje pouzdane organizacije

Ako se daje novac nekoj od humanitarnih organizacije treba provjeriti njihovu pouzdanost na nekoj od internetskih stranica, a tu vam može pomoći i posebna stranica CNN-a na kojoj su ispisane organizacije koje će sigurno osigurati da vaš novac stigne baš onima kojima je u Haitiju najpotrebnije.

Donacije treba davati izravno provjerenoj organizaciji, a ne to činiti preko nekoga tko će vam tvrditi kako će uplatiti baš toj organizaciji, jer se može dogoditi da novac ostane kod "poštara". Kod davanja donacija ne treba ostavljati svoje osobne ili financijske podatke onima koji uplaćuju iznose, jer se time možete naći u situaciji krađe identiteta. Internetskim korisnicima ne preporučuje se niti otvaranje e-mail poruka u kojima se tvrdi kako se u prilozima nalaze slike sa mjesta događaja, jer bi se u njima mogli nalaziti virusi.

Ne postoji humanitarna organizacije koja će sav vaš novac dati Haićanima

Better Business Burreu upozorava kako treba biti oprezan sa davanjem novca humanitarnim organizacijama koje tvrde kako će 100 posto vašeg novca stići unesrećenim ljudima, jer pouzdane humanitarne organizacije imaju i svoje administrativne troškove koji se plaćaju iz novca prikupljenog za pomoć.

Pročitajte više