Upozorenje za Hrvatsku: U Srbiji se pojavila bolest kvrgave kože goveda

Foto: 123rf

MINISTARSTVO poljoprivrede objavilo je u utorak kako je u južnoj Srbiji potvrđena bolest kvrgave kože te pozvalo hrvatske poljoprivrednike da prate zdravstveno stanje svojih životinja i svaku promjenu bez odgode prijave veterinaru.

Kako se navodi u priopćenju, izbijanje bolesti kvrgave kože prijavljeno je na području Srbije, u općini Bujanovac (južni dio Srbije), a Republika Srbija poduzela je sve zakonske mjere kako bi se spriječilo (usporilo) daljnje širenje bolesti.

Bolest kvrgave kože je virusna zarazna bolest goveda koja je prvi puta zabilježena u Africi, dok je proteklih godina, preko Turske, virus ušao u Europu (2015. Grčka i Cipar, a ove godine Bugarska, Makedonija i Srbija).

Bolest se širi vektorima (do sada je dokazan prijenos muhom peckarom,  određenim vrstama krpelja i komaraca/komarčića) te izravnim ili neizravnim dodirom bolesnih sa zdravim govedima (slinom zaraženih životinja).

Vrijeme inkubacije je do 28 dana, a klinički znakovi bolesti su povišena temperatura (40-41 stupanj Celzijevih), inapetencija, iscjedak iz oka i nosa, pojačano slinjenje i pojava čvorića po koži (okruglastog oblika, spljoštenog vrha, veličine 1 do 5 cm u promjeru, okruženih sa upalnom tkivnom reakcijom). Broj čvorića može varirati od nekoliko do masovne pojave u teškim kliničkim slučajevima, lezije na sluznici usta, nosa i ždrijela.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane pripremila je informacije o bolesti na internet stranici http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=2353.

Pročitajte više