UPRAVA KONČARA: UVJERENI SMO DA SU OPTUŽBE PROTIV DARINKA BAGE NEUTEMELJENE

Uprava poduzeća KončarElektroindustrija d.d. poslijepodne je priopćila kako je "neugodno iznenađena posljednjim događajima vezanim za uhićenje Predsjednika Uprave KONČARA, Darinka Bagu", te mu je iskazala punu potporu, naglašavajući da iako ne raspolaže službenim informacijama, uvjerena je da su optužbe neutemeljene.

"Naše iskustvo u radu s gospodinom Bagom potvrđuje njegovu profesionalnost, poslovni moral i dignitet, te mu iskazujemo punu podršku", ističe se u priopćenju Uprave Končara-Elektroindustroje d.d. .

Također se navodi kako je Končar, "uz vodstvo Darinka Bage u posljednjih pet godina postigao značajne poslovne uspjehe" te da su u "tom razdoblju reviziju financijskog poslovanja svih Končarevih društava obavljale ugledne neovisne revizorske tvrtke, koje su tijekom proteklih godina davale pozitivno mišljenje o poslovanju".

Uprava Končara-Elektroindustrije d.d. naglašava kako je "reviziju pretvorbe i privatizacije obavio Ured državne revizije i nije konstatirao nikakve nepravilnosti u Končaru".

Također dodaje da su "aktivnosti Uprave Končara vezane na pripremu restrukturiranja u Poslovnom području trgovine i prodaju dionica, vođene transparentno i uz suglasnost Nadzornog odbora Končara".

Uprava Končara-Elektroindustrije u priopćenju ističe da je "otkup dionica Končar - TIZ ponuđen pod istim uvjetima svim dioničarima Končara- TIZ-a , (pa tako i Velimiru Delongi) ".

No, kako dodaje Uprava, "uslijed narušene komunikacije između Nadzornog odbora društva Končar -TIZ i direktora društva, Velimira Delonge, 28. ožujka 2003. godine Nadzorni odbor je jednoglasno donio zaključak da se dotadašnjem direktoru društva, gosp. Delongi, ne povjeri novi mandat direktora Društva".

Uprava Končara na kraju priopćenja navodi kako su "napadi na politiku Končara i pojedince u njemu dio naše stvarnosti", no da će ustrajati na svojoj poslovnoj politici i ispunjavanju društvene zadaće.

"Nadamo se da novinski napisi i zadržavanje Predsjednika Uprave Končara neće naškoditi poslovnom ugledu Končara niti negativno utjecati na buduće poslovanje, daljnje restrukturiranje i privatizaciju Končara.

Naše iskustvo u radu s gospodinom Darinkom Bagom potvrđuje njegovu profesionalnost, poslovni moral i dignitet, te mu iskazujemo punu podršku", navodi u priopćenju Uprava Končara-Elektroindustrije d.d.

Predsjednika Uprave poduzeća Končar Darinka Bagu, i bivšeg ministra vanjskih poslova i čelnika DC-a Mate Granića USKOK je jučer osumnjičio za primanje mita, odnosno za pomaganje u primanju mita, te su zadržani u 48 sati u pritvoru.

Istražna sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić odredila im je sinoć oko 22,30 sati dvodnevno zadržavanje u pritvoru, nakon što su obojica iznijeli svoju obranu.

Odvjetnici osumnjičenih, (Bagin odvjetnik), Ante Madunić, te (Granićev odvjetnik), Krešimir Vilajtović, novinarima su sinoć izjavili da su njihovi branjenici detaljno iznijeli obranu u kojoj su negirali sve optužbe te kako smatraju da je riječ o insceniranom postupku.

Na novinarski upit tko stoji iza "insceniranog postupka", Vilajtović nije želio odgovoriti, no Madunić je izjavio da iza svega stoji Velimir Delonga, bivši direktor "Končar trgovine i zastupstva", te je potvrdio da je Delonga osoba koja je Matu Granića i Darinka Bagu prijavila USKOK-u.

Odvjetnik Madunić je također kazao kako je riječ o Delonginovoj osveti, jer lani nije ponovno izabran za direktora "Trgovine i zastupstva", tvrtke u sastavu Končara, na čijem je čelu Darinko Bago.

(Hina) xsp/pp ysp

Pročitajte više