Uprava za zaštitu prirode poziva građane da zaštite proljetnice - visibabu, jaglac, šafran....

IAKO se čini da su proljetnice visibaba, šafran, jaglac, .. neiscrpno rasprostranjene to je bilje ugroženo, a neke od svojti zakonom su zaštićene, upozorava Uprava za zaštitu prirode Ministarstva kulture i poziva građane i sakupljače samoniklog bilja da paze koje proljetnice smiju brati i kako ih beru.

Ministarstvo navodi da je sve više sakupljača samoniklog bilja u blizini svih većih gradova. Takvo sakupljanje, uz danas sve prisutnije uništavanje staništa, dovodi do više kategorije ugroženosti proljetnica, pa ih se, radi zaštite, sve više mora uvrstiti na Crveni popis, odnosnu Crvenu knjigu, navodi se u priopćenju Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture.

Uprava navodi da se smanjivanjem rasprostranjenosti proljetnica i općenito samoniklog bilja, javila potreba praćenja stanja putem izdavanja dozvola za sakupljanje iz prirode. Temeljem članka 62. Zakona o zaštiti prirode Uprava za zaštitu prirode izdaje dopuštenje za sakupljanje samoniklih biljaka (uključujući i proljetnice) i njihovih dijelova koje nisu zaštićene na temelju tog ili drugih zakona, ako se sakupljanje obavlja radi prerade, trgovine i drugog prometa. Dopuštenje se izdaje pravnim ili fizičkim osobama koje obavljaju odgovarajuću djelatnost (tvrtke ili obrti) ili pak fizičkim osobama ukoliko bilje skupljaju na vlastitom zemljištu ili nositelju prava vlasništva. Podnositelji zahtjeva moraju priložiti određenu dokumentaciju).

Nadzor nad provedbom Zakona obavlja inspekcija zaštite prirode pri Ministarstvu kulture, a kazne za nezakonito sakupljanje samoniklog bilja u komercijalne svrhe kreću se od 10 do 25 tisuća eura.

Uprava za zaštitu prirode navodi da prekomjernim sakupljanjem, pojedine svojte mogu potpuno nestati u nekom staništu pa stoga poziva građane, da umjesto branja, proljetnice crtaju, slikaju, fotografiraju...

Proljetnice su šafran, visibaba, proljetni drijemavac, jaglac, velecvjetni kukurjek, pasji zub, šumska ciklama i druge vrste koje u ovo doba cvatu.

Zakonom o zaštiti prirode do sada su zaštićene 44 biljne svojte, no taj popis bit će revidiran prema novijim spoznajama o stvarnom stanju u prirodi. Predviđena je i podjela svojti na strogo zaštićene i zaštićene. Strogo zaštićene su divlje svojte kojima prijeti izumiranje na području Hrvatske, stenoendemi (usko raspostranjeni endemi) i divlja svojta čiji je način zaštite propisan međunarodnim ugovorima kojih je i Hrvatska potpisnica.

(Hina) pp/xbma ysšh

Pročitajte više