Upravni odbor Hrvatskog seljačkog saveza o najavi ukidanja zabrane uvoza govedine

Upravni odbor Hrvatskoga seljačkog saveza (HSSa) najavu ministra poljoprivrede Petra Čobankovića o ukinuću zabrane uvoza govedine iz EUa smatra neodgovornom i suprotnom interesima hrvatskih seljaka te opasnom za zdravlje hrvatskih građana, priopćio je danas HSS.

Upravni odbor na sinoćnjoj je sjednici odlučio ovih dana obaviti razgovore u ograncima HSS-a "kako bi se priremili na borbu za interese seljaka i obična čovjeka koji ima pravo na zdravu domaću hranu", kaže se u priopćenju.

"U trenutcima kad nova Vlada proračun za poljoprivredu smanjuje za stotine milijuna kuna, i kad znamo da ni dosadašnji, mnogo veći Pankretićev proračun nije zadovoljavao zbog priprema za ulazak u EU, HSS poziva sve seljake i strukovne udruge na opću mobilizaciju jer nam postaje jasno da nova Vlada nastavlja staru Tuđmanovu politku 'lakše je uvesti, nego proizvoditi' ", dodaje se u priopćenju.

"Vlada s Ivom Sanaderom na čelu prodaje kožu hrvatskih seljaka za ulaz na ples u Bečku operu i dovodi u pitanje status Hrvatske kao zemlje u kojoj do sada nije bilo ni jednog slučaja kravljeg ludila. Izjave ministra Čobankovića o tome da sami moramo rješavati svoje probleme u Hrvatskoj - srediti tržište i drugo - bile bi primjerene da ministar nije pobrkao redoslijed postupaka koje treba učiniti. Ne može prvo osloboditi uvoz, a onda sređivati tržište", navodi se u priopćenju, kojim HSS reagira na izjavu koju je ministar Čobanković dao prije dva dana u Bruxellesu nakon razgovora s povjerenikom Europske komisije za poljoprivredu i ribarstvo Franzom Fischlerom. "Hrvatska treba sama riješiti svoje probleme u stočarstvu, ali ne tako da zatvori vlastito tržište za proizvode iz EU", rekao je tada Čobanković.

Hrvatski stručni savjet za praćenje goveđe encefalopatije (BSE) preporučio je prošli tjedan Ministarstvu poljoprivrede da dopusti uvoz goveda i govedine iz država EU-a s najmanjom mogućnošću pojave kravljeg ludila. Ministar je najavio da će vrlo brzo biti donesena odluka o ukinuću zabrane uvoza govedine iz pojedinih zemalja EU-a, čim Stručni savjet za praćenje BSE-a donese konačnu odluku.

(Hina) xpp yjn

Pročitajte više