Urednik Ferala primio prijeteće pismo zbog tekstova o ubojstvima srpskih civila

UREDNIK u Feral Tribuneu Drago Hedl primio je pismo u kojem mu nepoznati autor prijeti smrću zbog tekstova o zlostavljanjima i ubojstvima srpskih civila u Osijeku 1991., priopćila je danas redakcija tog tjednika.

U prijetećem pismu, koje je Hedl jučer našao u svojem poštanskom pretincu u Osijeku, slovima izrezanim iz novina piše "Ubićemo i tebe i tvoga Levara". Poštanski žig ukazuje da je pismo poslano 5. prosinca iz Osijeka, kaže se u priopćenju.

Redakcija Ferala navodi da je prijeteću poruku shvatila krajnje ozbiljno pa je sa slučajem upoznala policiju i Državno odvjetništvo, tražeći zaštitu svojega urednika i žurnu istragu.

Načelnik u Osječko-baranjskoj policiji Stipo Rimac izjavio je Hini da je Hedl prijepodne bio u policiji te da je predao prijeteće pismo i podnio kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe zbog prijetnji smrću.

"Policija radi izvidne radnje u cilju otkrivanja autora prijetećeg pisma, a zbog sigurnosti Drage Hedla poduzete su mjere njegove osobne zaštite", kazao je Rimac.

Feral je pozvao međunarodne i domaće organizacije, nadležna tijela vlasti i udruge koje brinu o funkcioniranju demokratskog sustava da se angažiraju u obrani prava novinara na slobodan rad i dignu svoj glas protiv "atmosfere straha i linča" koja, kako tvrde, duže vrijeme vlada u Osijeku.

Na prijetnje smrću reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), koje je pozvalo istražne organe da učine sve kako bi pronašli počinitelje prijetnji, a o tom je slučaju obavijestilo Svjetsku i Europsku novinarsku federaciju.

HND prijetnju Hedlu ocjenjuje kao pokušaj dodatnog pritiska na sve novinare koji se bave tamnim stranama hrvatske politike devedesetih godina, na svjedoke zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. te na tijela koja te zločine ispituju.

Feral pak u priopćenju podsjeća da je Hedl u srpnju 2005. u toj novini objavio svjedočenje Krunoslava Fehira, koji je teretio Branimira Glavaša za hapšenja i brutalna mučenja srpskih civila i izdavanje naredbe za likvidaciju jednog od njih.

Nakon toga započela je neviđena haranga protiv Hedla i drugih novinara koji su o tome pisali, a promptno je otkriven i identitet Krunoslava Fehira, kojeg autor prijetećeg pisma naziva "tvojim Levarom", kaže se u priopćenju Feral Tribunea.

Pročitajte više