USKOK pokrenuo istragu protiv Ivana Škaričića: Oštetio Omiš za 80 tisuća kuna?

Screenshot: HRT

USKOK je danas objavio kako je doneseno rješenje o provođenju istrage protiv bivšeg omiškog gradonačelnika Ivana Škaričića. Osnovano se sumnja da je sa jednim društvom od 10. srpnja 2008. do 12. ožujka 2013. godine zaključio dva ugovora o istraživanju javnog mijenja, iako je bio svjestan da Gradu Omišu takva istraživanja nisu bila potrebna, navodi USKOK.

Na temelju sklopljenih ugovora, društvo je Gradu Omišu u više navrata ispostavljalo račune za nepotrebne usluge čije je plaćanje naložio okrivljenik. Na opisani način Grad Omiš je oštećen za 80.377,49 kuna.

Škaričić: Policiji sam dao iskaz

Dobili smo Škaričića, koji je na unutarstranački izborima u omiškom HDZ-u, izazvao krizu vlasti na nacionalnoj razini. To što je opet predsjednik organizacije u Omišu poprilično je izrevoltiralo njegovog nasljednika, saborskog zastupnika Mosta Ivana Kovačića.

Škaričić nije bio od neke prevelike priče.

"Bio sam u policiji i dao sam iskaz oko toga. Neki daljnji komentar nemam", bio je vrlo kratak Škaričić.

Kovačić: Omiš je oštećen za desetke milijuna kuna, a oni našli samo ovo istražiti 

Ovaj slučaj, kao i niz drugih, nadležnim tijelima prijavio je Škaričićev nasljednik, Mostovac Kovačić.

Istraživanja je obavila zagrebačka tvrtka Modus, a ni sam Škaričić se nije mogao sjetiti kako je došlo do njihovog angažmana. Naziv istraživanja bio je "Pobjedničke strategije za lokalnu samoupravu", obavljeno je uoči lokalnih izbora 2009. i 2013. godine, a račun je platio Grad, a ne Škaričićev HDZ.

Gradonačelnik Kovačić je ustvrdio za Slobodnu Dalmaciju kako su našli račune i potvrdu da su plaćeni, ali ne i rezultate, odnosno, analizu koju je isporučitelj ankete bio obavezan napraviti.

"Dobro je da USKOK radi, da su pokazali da su živi, no žalosno je da su od svega što je prijavljeno, uzeli tek ovaj slučaj istražiti. Grad Omiš oštećen je na desetke milijuna kuna. Dovoljno će biti da se nađe neki biser u Državnom odvjetništvu da obrazloži kako se novac zakonski izvlačio iz Grada, jer živimo u zemlji apsurda, Hrvatska je jedina država u kojoj je prst u guzicu znak pozdrava", komentirao je Kovačić za Index.

Škaričić je nakon gubitka izbora u Omišu zbrinut u Domu za umirovljenike.

 

 

 

Pročitajte više