Uskoro će nebom letjeti Beluga XL, jedan od najvećih aviona na svijetu

Screenshot: YouTube/ MT Aviation

JEDAN od najiščekivanijih zrakoplova u svijetu, Airbus Beluga XL, upravo je završio s ključnim testiranjima u zračnoj luci Hawarden u Walesu, a trebao bi krenuti u promet kasnije ove godine, piše CNN.

U vrijeme kada jumbo putnički avioni, poput Airbusa A380 i Boeinga 747, polako nestaju s pista, Beluga XL tek kreće sa svojim putovanjima i bit će jedna od najvećih nebeskih zvijeri na svijetu.

Ipak, nećete moći u njemu putovati jer se ne radi o putničkom avionu. Airbus Beluga XL spada u super-transportne teretne zrakoplove, a Airbus ga je dizajnirao kako bi prevozio svoje komponente iz proizvodnih pogona u Europi u završne montažne linije u Toulouseu, Hamburgu i Tianjinu.

Leteći kit

Beluga XL zapravo je nasljednik Beluge, odnosno Airbusa A300-600ST, koji je u prometu od 1995. godine. Duži je od njega oko šest metara, a širi za jedan metar.

Zbog svog karakterističnog oblika koji podsjeća na formu kita beluge, dobio je nadimak "leteći kit". No to nije njegova jedina posebnost. Naime, nos ovog zrakoplova ima izgled nasmiješenog lica. Takav dizajn izabrali su sami zaposlenici Airbusa putem ankete u kojoj je 20.000 zaposlenika imalo priliku birati između šest mogućnosti. S 40% glasova za, nasmiješeni izraz aviona bio je jasan pobjednik.

Ogroman teretni prostor

"Znali smo reći da će i u Toulouseu i u Hamburgu djeca sigurno prepoznati Belugu", kazao je Bertrand Grosse, voditelj programa Beluga XL. "Djeca obožavaju ovaj posebni avion."
Međutim, dizajn zrakoplova nije samo sladak, već je i funkcionalan. Ogroman teretni prostor dovoljno je velik da se u njega mogu istovremeno smjestiti dva krila A350, prijašnja Beluga mogla je prevesti samo jedno, a nos zrakoplova poboljšava aerodinamičnu učinkovitost aviona.

"Priroda je, naposljetku, stvorila savršen dizajn kita beluge, a letjeti u zraku pomalo nalikuje plivanju u moru", rekao je Bertrand Grosse. 

Pročitajte više