USKORO MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O BUDAMA ŽRTVAMA TALIBANA

Međunarodna konferencija o divovskim Budama iz Bamjana, koje su 2001. uništili talibani, održat će se od 19. do 21. svibnja u Kabulu i samom Bamjanu, a bit će posvećena očuvanju afganistanskog kulturnog naslijeđa izloženog stradanju u protekle 23 godine ratnih zbivanja.

Središnji će dio toga skupa biti posvećen sudbini lokacije u dolini Bamjan, 200 km sjeverozapadno od Kabula, gdje su se divovske Bude nalazile, te borbi protiv neovlaštenih arheoloških iskapanja i nezakonitoj trgovini arheološkim pronalascima. Na konferenciji će sudjelovati i direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura.

Dva divovska kipa Bude iz drugog i trećeg stoljeća isklesana u stijeni uništili su u ožujku 2001. eksplozivom talibani tijekom kampanje uništavanja svega što je suprotno Islamu. Kipovi su bili visoki 55 i 38 metara i predstavljali su tipične likove Bude na prostoru središnje Azije, no bili su jedinstveni po tome što su bili prikazani u grčkim tunikama kao rezultat helenističkog utjecaja uslijed ranijih osvajanja Aleksandra Velikog.

´Lokacija je danas ugrožena zbog opasnosti urušavanja stijene u koju su bili uklesani Bude, a posebno prostor u kojem se nalazio stariji mali Buda´, izjavio je predstavnik UNESCO-a u Afganistanu Jim Williams. Dodao je kako prolaz običnog pješaka, nadlet helikoptera ili prodor vode mogu izazvati urušavanje.

´Naš je apsolutni prioritet učvrstiti stijenu kako bi se spriječilo urušavanje´, kazao je Williams. Što se budućnosti samih Buda tiče, bit će sakupljeni ostaci kipova te potom izloženi u dolini Bamjan.

Odluku o rekonstrukciji Buda i budućnosti lokacije donijela je afganistanska vlada, navodi UNESCO koji je spreman na raspolaganje staviti fotometričke crteže izgleda kipova prije njihova uništavanja.

UNESCO ipak nije za rekonstrukciju kipova.

´Uništavanje danas čini dio njihove povijesti. Ne može se očuvati nešto što više ne postoji. Može ih se, međutim, možda pokušati sačuvati u sjećanju...´, rekao je predstavnik UNESCO-a. Trenutačno ta agencija UN-a radi na uključenu lokacije Bamjan na popis svjetskoga kulturnog nasljeđa.

Dužnosnici u Kabulu u međuvremenu su izrazili žaljenje slabim priljevom novca od donatora za projekt obnove i očuvanja arheološke lokacije Bamjan unatoč početnom entuzijazmu kojega su iskazali predstavnici brojnih zemalja.

Pročitajte više