Uskoro počinje emitiranje međunarodnog radijskog programa - Glas Hrvatske

USKORO bi trebalo početi eksperimentalno emitiranje Glasa hrvatske, 24satnog međunarodnog radijskog programa namijenjenog Hrvatima izvan domovine, pripadnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj, te međunarodnoj javnosti, doznaje se u Banskim dvorima.

Službeno emitiranje programa planirano je od 15. svibnja i to na kratkom i srednjem valu, te putem satelitskog signala.

Program će biti dostupan i na internetu.

Vrijednost programa čiju će proizvodnju financirati država iznosi 10,3 milijuna kuna. Dio novca, 3,9 milijuna kuna osiguran je u državnom proračunu, a ostatak od 6,4 milijuna kuna namaknuo bi se iz tekuće proračunske zalihe o čemu bi Vlada trebala odlučiti već ovog tjedna.

Ugovor o emitiranju tog radijskog programa već ranije su potpisali Hrvatska matica iseljenika i Hrvatski radio.

Do sada je Hrvatski radio od 1991. s prekidima emitirao dvosatni program namijenjen hrvatskoj dijaspori i međunarodnoj javnosti, ali samo na kratkom valu.

Sada se prelazi na 24 satno emitiranje i to na satelitu za Europu, Sjevernu Ameriku, Australiju i Novi Zeland, navodi urednik Glasa hrvatske Domagoj Veršić.

Na kratkom valu program će se emitirati u cijelom svijetu, a na srednjem za Europu.

U programu će biti sadržaji svih programa Hrvatskog radija, te ciljane emisije koje će raditi posebna redakcija s podredakcijama na hrvatskom, engleskom i španjolskom jeziku, izjavio je Veršić.


Pročitajte više