Uskoro počinje istraga o masovnoj grobnici u Zagrebu

UDRUGA Hrvatsko odgovorno društvo (HOD) i Udruga za mobiliziranje novih organizacija mladih (ZAMNOM) izvijestile su na današnjoj tiskovnoj konferenciji da se Državno odvjetništvo uključilo u istragu o postojanju masovne grobnice u Zagrebu o kojoj su članovi tih udruga prikupili neka svjedočanstva.

Članovi tih udruga proteklih su godina skupljali svjedočanstva ljudi koji su tijekom ratnih godina u II. Svjetskom ratu živjeli u blizini današnje zgrade Učiteljskog fakulteta u Savskoj ulici u Zagrebu.

Prema njihovim tvrdnjama zgradu fakulteta, koja je u predratno doba bila škola Sestara milosrdnica i koja je u ratu prenamijenjena u sabirni centar, kasnije su Nijemci prenamijenili u svoju vojnu bolnicu. Tako je bilo sve do proljeća 1945. kada su partizani ušli u bolnicu u kojoj je još uvijek bilo njemačkih ranjenika.

Trupla u dvorištu?

Prema nekim svjedočanstvima, iz zgrade su izvedeni hrvatski i njemački zarobljenici od kojih su neki kasnije pogubljeni, a njihova tijela su možda pokopana u dvorištu današnjeg Učiteljskog fakulteta.

Svjedočanstva i popis Zagrepčana koji su opisali sporne događaje iz svibnja 1945., prije nekog vremena su predana Državnom odvjetništvu (DORH) koje je pak nedavno Županijskom državnom odvjetništvu naložilo provođenje analize zaprimljenih materijala te promptno dostavljanje jasnih uputa o potrebi provedbe konkretnih izvida u cijelom slučaju.

U to bi trebalo biti uključeno i obavljanje obavijesnih razgovora sa svjedocima kao i svestrana provjera njihovih navoda.

Na taj se način DORH ozbiljno uključio u istraživanje i konačno odgovaranje na pitanje postoji li u Zagrebu masovna grobnica, kao što to tvrde neki svjedoci događaja iz II. Svjetskog rata.

I.K.
Foto: Index arhiva

Pročitajte više