Uskoro tjedno izvještavanje o kakvoći zraka na Jakuševcu

ZAGREBAČKA gradska tvrtka ZGOS koja provodi radove na sanaciji odlagališta otpada PrudinecJakuševec danas se obvezala da će svakog tjedna izvještavati javnost o kakvoći zraka na Jakuševcu.

To je jedan od zaključaka s današnjeg sastanka u zagrebačkom Gradskom poglavarstvu održanom nakon brojnih upita građana o kakvoći zraka na Jakuševcu i drugim naseljima smještenim u blizini odlagališta. Na sastanku su osim predstavnika Grada bili i predstavnici zdravstvenih ustanova.

U priopćenju Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb kaže se kako su rezultati mjerenja pokazali da zrak na Jakuševcu nije opasan za zdravlje ljudi, ali da smrad utječe na kvalitetu njihovog života.

Gradski ured najavljuje da će Grad Zagreb žurno osnovati Povjerenstvo za praćenje utjecaja kakvoće zraka na zdravlje ljudi u svezi sa sanacijom odlagališta.

Iz Ministarstva zaštite okoliša prošli tjedan je upozoreno da je Grad Zagreb propustio izvijestiti građane o rezultatima mjerenja kakvoće zraka tijekom 2001 i 2002. na mjernim postajama kod odlagališta.

Inspekcijski nadzor kakvoće zraka u okolici odlagališta nedavno je obavila inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja i na pojedinim mjernim stanicama je utvrđeno onečišćenje sumporovodikom, merkaptanom, plinovitim fluoridima, ukupnim lebdećim česticama i taložnom tvari te talijem u ukupnoj taložnoj tvari.

U današnjem priopćenu iz Gradskog ureda navodi se kako se sanacijom odlagališta otpada smanjuje "broj godišnjih ocjena koje prelaze graničnu vrijednost": od ukupno 48 godišnjih ocjena, graničnu vrijednost 2001. prelazilo je 13 ocjena, a lani njih osam.

Na sastanku je rečeno da će Grad Zagreb obvezati tvrtku ZGOS da provede interventni program s rokom dovršetka sanacije do 30. rujna 2003. i da će se u međuvremenu poduzeti sve mjere da se neugodna emisija smanji na najmanju moguću mjeru, kao što je to naložilo Ministarstvo zaštite okoliša.

Gradski ured obavještava građane da mogu obaviti besplatno spirometrijsko mjerenje u Poliklinici za bolesti dišnog sustava.

Pročitajte više