Ustavni sud lani primio i riješio rekordni broj predmeta

USTAVNI SUD je lani zaprimio 3.310 predmeta, a riješio 2.000, što je u dosadašnjoj praksi Ustavnog suda najveći broj primljenih i riješenih predmeta u godinu dana.

Prema podacima Ustavnog suda, građani su radi zaštite temeljnih ljudskih prava podnijeli više od 3.000 ustavnih tužbi, a riješeno ih je više do 1.700, što je oko 90 posto zaprimljenih predmeta.

Preostalih 250-tak riješenih predmeta odnosio se na prijedloge za ocjenu ustavnosti zakona i drugih propisa.

Traženje pravde na Ustavnom sudu posebice je povećano zbog mogućnosti dobivanja novčane naknade ako taj sud utvrdi da je zbog dugotrajnosti postupka povrijeđeno ustavno pravo na pravično suđenje u razumnom roku.

Tijekom prošle godine, osobito od ožujka kada je izmjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu omogućena novčana naknada, podneseno je oko 500 tužbi zbog dugotrajnosti postupka. Od 145 riješenih, prihvaćeno ih je samo sedam, dok su ostale odbijene ili odbačene.

Novčana naknada određena je u četiri slučaja, a najviša je iznosila 8 tisuća kuna.

U Vladinom uredu za zastupanje Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu doznaje se da je već više od polovice stranaka nezadovoljnih negativnim odlukama Ustavnog suda najavio da će se ponovno žaliti u Strasbourgu.

Najveći broj tužbi zbog dugotrajnosti postupka podnesen Strasbourškom sudu vraćen je Ustavnom sudu s obrazloženjem da je, nakon prošlogodišnje izmjene Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, Hrvatska u svoj pravni sustav ugradila učinkovito pravno sredstvo za zaštitu od predugih sudskih postupaka.

Rješavanjem tužbi na odluke Ustavnog suda u Europskom sudu za ljudska prava utvrdit će se je li praksa Ustavnog suda u rješavanju tužbi zbog dugotrajnosti postupka istovjetna s praksom tog međunarodnog suda, odnosno mogu li hrvatski građani u tim slučajevima dobiti jednako učinkovitu zaštitu u Zagrebu, kao i u Strasbourgu, smatraju u Vladinom uredu.

Osim više ustavnih tužbi i prijedloga za ocjenu ustavnosti tijekom prošle godine udvostručio se i broj najrazličitijih podnesaka i upita, među kojim i stotinjak krivo adresiranih. Obrađeno je i odgovoreno na oko 500 takvih podnesaka.

Pročitajte više