Ustavni sud poništio rješenje Vrhovnog suda i spriječio izručenje Nurettina Orala Turskoj

Foto: Hina, Getty

USTAVNI SUD ukinuo je Rješenje Vrhovnog suda i Županijskog suda u Vukovaru prema kojima je Kurd Nurettin Oral trebao biti izručen Turskoj.  Riječ je o privremenoj mjeri prema kojoj sve do konačne odluke Ustavnog suda neće biti moguće izručenje.

>> NOVI SKANDAL PRAVOSUĐA Žele Erdoganu izručiti Kurda kojem u Turskoj prijeti mučenje i zatvor

Podsjetimo, Kurda Nurettina Orala, s prebivalištem u Bernu i odobrenim političkim azilom u Švicarskoj, Hrvatska je htjela izručiti Turskoj gdje ga čeka kazna od 20 godina zatvora, a moguće i mučenje.

Riječ je o nevjerojatnoj blamaži hrvatskog pravosuđa koju je za sada privremeno zaustavio Ustavni sud s obzirom na to da je odgodio izručenje do konačne odluke.

Inozemni mediji i Sud za ljudska prava prate slučaj


"Ustavni sud prihvatio je navode iz dopune ustavne tužbe podnositelja iz kojih proizlazi da bi izvršenjem osporenih rješenja, odnosno dopuštenjem izručenja, za podnositelja mogle nastati teške i nepopravljive posljedice, u vidu njegove izloženosti 'riziku trpljenja flagrantne uskrate prava na pravično suđenje'", stoji u obrazloženju Ustavnog suda.

Ustavnom sudu sada ostaje donijeti i konačnu odluku o ovom slučaju, a koji intenzivno prati ne samo Europski sud za ljudska prava nego i inozemni mediji.

"Ustavni sud ističe da je riječ o privremenoj odgodi, koja traje do donošenja odluke Ustavnog suda o osnovanosti ustavnih tužbi podnositelja. Ovo rješenje ni na koji način ne prejudicira odluku o tom pitanju.  Stoga, u konkretnom slučaju, Ustavni sud smatra ispunjenim pretpostavke iz članka 67. stavka 2. Ustavnog zakona, za privremenu odgodu ovrhe do donošenja konačne odluke o osnovanosti navoda iz ustavnih tužbi podnositelja", stoji u obrazloženju Ustavnog suda. 

Strasbourg odmah kontaktirao službeni Zagreb

Iz odvjetničkog društva Jelavić i partneri ističu da su za sada zadovoljni te da očekuju da bi njihov klijent uskoro trebao biti slobodan. Također, objasnili su nam zašto ovaj slučaj prati i Europski sud za ljudska prava.

"Nakon odluka Vrhovnog suda i Županijskog suda u Vukovaru prema kojima je Nurettin Oral trebao biti izručen Turskoj, osim Ustavnom sudu žalili smo se i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Oni su odmah zatražili dodatne informacije od vlade RH te zatražili da se naš klijent ne izruči sve dok se ne očituje vlada", rekao nam je odvjetnik Ivan Jelavić koji zastupa Kurda Nurettina Orala. Odvjetnici očekuju kako će Ustavni sud na kraju donijeti i oslobađajuću presudu te da će Oral imati iste uvjete u Hrvatskoj kao i u Švicarskoj.

Uhićen na Bajakovu u srpnju prošle godine

Podsjetimo, po međunarodnoj tjeralici Republike Turske Nurettin Oral uhićen je na graničnom prijelazu Bajakovo dana 18. srpnja 2017. godine. Turska ga tereti za "povredu nacionalnog jedinstva i teritorijalnog integriteta"!?

Naime, Oral je prema tumačenju turskog pravosuđa tražen zbog počinjenja kaznenih djela terorizma koje je počinio kao Kurd, odnosno kao pripadnik Radničke Partije Kurdistana. Prema optužnici, Oral je 1997. godine skupljao priloge od 20 do 100 njemačkih maraka za terorističku aktivnost u Turskoj te se tereti da je prošao "borbenu i političku obuku" u kampu u sjevernom Iraku.

Tijekom jednog od napada turskih oružanih snaga na kampove u sjevernom Iraku poginulo je deset pripadnika turskih vojnih snaga, a šest ih je ranjeno. Oral je optužen da je sudjelovao u tim borbama.

Oral je i uhićen 1999. godine i bio je tri godine i četiri mjeseca u iračkom zatvoru. No nije uhićen zbog sukoba s turskim vojnicima koji su provodili oružanu akciju u stranoj zemlji, nego zbog toga što je kao član Radničke partije Kurdistana sudjelovao u borbama protiv Demokratske partije Kurdistan.

Uhitili ga iako je imao važeće švicarske dokumente


Iz zatvora ga iračka strana pušta 2002. godine, a odande se domogao Europe. Tri godine kasnije, od 2005. godine, kao izbjeglici mu je priznat i politički azil u Švicarskoj. Ondje je zasnovao obitelj, ima suprugu i djecu od pet i sedam godina. Na Bajakovu je zaustavljen nakon što je s važećim švicarskim putnim dokumentima putovao na jedno vjenčanje. Od srpnja prošle godine se nalazi u osječkom zatvoru.

Županijski sud u Vukovaru prvo je 22. kolovoza odbio zahtjev za izručenjem s obrazloženjem kako Oral ima politički azil u Švicarskoj.

Prva presuda protiv izručenja: ''U Turskoj bi bio kažnjen zbog svoje nacionalnosti''

"Okolnost da je izručenik pripadnik kurdskog naroda, kao i da pripada Radničkoj partiji Kurdistana, koju su vlasti Republike Turske proglasile terorističkom organizacijom, što je opće poznato, da je izručenik iz tih razloga izbjegao u Švicarsku konfederaciju gdje je ostvario status priznatog izbjeglice s azilom, upućuje na opravdanu pretpostavku, obzirom na naprijed navedeno, odnose Republike Turske i kurdskog naroda, odnosno Radničke partije Kurdistana, da bi isti bio progonjen ili kažnjen zbog svoje pripadnosti kurdskom narodu, pripadnosti Radničkoj partiji Kurdistana, uslijed čega nema mjesta izručenja istog, sudbenim tijelom Republike Turske pa je zamolbu Republike Turske valjalo odbiti", stajalo je u obrazloženju Županijskog suda u Vukovaru. No, DORH se na to rješenje žalio Vrhovnom sudu koji je postupak vratio opet na Županijski sud.

Naime, Vrhovni je sud 19. rujna donio presudu u kojoj stoji da sud mora utvrditi, bez obzira na politički azil u Švicarskoj, je li riječ o "čistom političkom kaznenom djelu ili relativno političkom kaznenom djelu"!

U listopadu je Županijski sud u Vukovaru odlučio da Orala ipak treba izručiti Turskoj.


 

Pročitajte više