Uz brojne prigovore klubovi zastupnika podržali prijedlog Zakon o zaštiti potrošača

UZ BROJNE prigovore, rezultat kojih je i više od 60 podnesenih amandmana, parlamentarni klubovi danas su podržali vladin konačni tekst zakona o zaštiti potrošača, o kojemu bi Sabor trebao glasovati sutra ujutro.

Prigovori se uglavnom odnose na monopol Hrvatskog telekoma (HT) na telekomunikacijsku mrežu, te na telefonsku pretplatu, za koju većina klubova traži da bude komercijalna, odnosno da korisnici sami, između više telefonskih mreža, odluče hoće li je odabrati.

"HT godišnje bez konkurencije, bez ponude, bez ugovornog odnosa s potrošačima, zaradi 1,5 milijardi kuna. Točno je kad iz HT-a kažu da cijela Europa ima mjesečnu pretplatu i da to nigdje nije zabranjeno, ali u cijeloj Europi to je komercijalna kategorija", istaknula je Jadranka Katarinčić Škrlj (Klub HSLS-a).

Lucija Debeljuh izvijestila je da je Klub SDP-a već zatražio od nezavisne revizorske kuće koja prati poslovanje HT-a da im dostavi podatke o pretplati i načinu njezina utvrđivanja u drugim zemljama.

Založila se da se sustavom zaštite potrošača obuhvati i potrošače u mobilnoj mreži, a s njom su se u tome složili i ostali predstavnici zastupničkih klubova.

Jadranka Kosor (Klub HDZ-a) smatra da bi zakon morao biti doprinos i tome da hrvatska obitelj bolje živi, te je stoga predložila amandman da se u javne usluge, osim fiksne, uvrsti i mobilna telefonija, te poštanske usluge.

Istaknula je da telekomunikacijske usluge u nacionalnoj nepokretnoj mreži danas koristi oko 1,7 milijuna korisnika, dok je broj korisnika mobilne telefonije veći od 2,2 milijuna i u stalnom je porastu.

Kosor smatra, a s njom se slaže i većina zastupnika, da bi dućanske vrećice s logotipom poduzeća morale biti besplatne.

Za uvrštavanje poštanskih u javne usluge zalaže se i Klub zastupnika HSS-a, kao i za to, da i Hrvatska, kao i većina razvijenih zemalja, svojim građanima nudi mogućnost izbora tarifnog modela za nepokretnu telefoniju, rekao je Marijan Maršić.

Damir Kajin (Klub IDS) nedopustivim smatra da se u poduzećima u državnom vlasništvu kod naplate struje i plina, a i u telekomunikacijama koje su kroz privatizaciju prodane strancima, omogućava uvođenje paušala, odnosno pretplate, dok se istodobno to ne dopušta lokalnoj samoupravi za vodoopskrbu.

IDS drži da nema potrebe ukidati mogućnost naplate paušala za vodoopskrbu, koji poznaje većina zemalja EU, jer bi u protivnom, drži Kajin, cijena vode u ljetnim mjesecima, posebice u turističkim područjima, mogla porasti.

Klub HNS/PGS/SBHS predlaže bolje reguliranje postupka prigovora, odnosno reklamacije na proizvode. Zalažu se za osnivanje regulatora monopola, čija bi zadaća bila samostalno i neovisno praćenje formiranja cijena, kvalitete roba i usluga i odnosa monopolista prema potrošačima.

Joško Kontić je u ime Kluba HSLS-a predložio zaključke kojima bi Sabor obvezao Vladu da u roku od osam dana dostavi Ugovor o koncesiji za HT iz 1999., Ugovor o prodaji 35 posto dionica HT-a iz iste godine koji, upozorio je, još nije Saboru dan na uvid unatoč obećanju premijera Ivice Račana.

Također, od Vlade traže i Ugovor o prodaji 16 posto dionica HT-a iz 2001., jer se, ističe Kontić, radi o jednoj od najznačajnijih, ali i najmisterioznijih privatizacija u Hrvatskoj.

(Hina) daju/tr sšh

Pročitajte više