"Uzdanica 90" i zagrebačka Hvidra reagirale na izjave Fumića i Mesića

UDRUGA ratnih pripadnika antiterorističke jedinice Lučko "Uzdanica 90" i zagrebačka Hvidra danas su priopćenjem reagirale na izjave predsjednika Republike Stjepana Mesića i predsjednika Saveza antifašističkih boraca Hrvatske na proslavi 60. obljetnice utemeljenja 10. zagrebačkog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske, održanoj 17. siječnja u Zagrebu.

Svojim priopćenjem te udruge poručuju Fumiću da treba "shvatiti da jezgru hrvatskog naroda, koji je stvorio današnju slobodnu i demokratsku Hrvatsku, ne sačinjavaju posljednji trzaji klerofašizma i nacizma, već ratni pripadnici i dragovoljci, koji traže javnu ispriku za nanesene im uvrede".

Predsjednik SAB-a je, govoreći na proslavi, među ostalim, ustvrdio da se u Hrvatskoj antifašizam "obezvrjeđuje u školskim udžbenicima, televizijskim emisijama o domobranima te u pjesmama o Jasenovcu i Gradiški Staroj", no to su, kako je rekao, "posljednji trzaji klerofašizma i nacizma jer Hrvatska ide demokratskim putem".

Udruge "Uzdanica 90" i zagrebačka Hvidra smatraju, dalje, da se iz obraćanja predsjednika Mesića dalo zaključiti da su isključivo djeca pripadnika partizanskih antifašističkih snaga obranila današnju Hrvatsku u Domovinskom ratu, a to su, kažu, "bile iznimke, a ne pravilo".

Njihova se primjedba odnosi, kako navode u priopćenju, na dio Mesićeva izlaganja:"...tako su vaši sinovi stvorili i obranili današnju Hrvatsku u Domovinskom ratu..."

Pročitajte više