Uzgajivač koke mogao bi postati novi predsjednik Bolivije

BOLIVIJA u nedjelju bira parlament, predsjednika te guvernere pokrajinskih vijeća i uspije li izabrati vladu spremnu provesti reforme i nacionalnu pomirbu izbjeći će eskalacije društvenih i političkih sukoba koje promatrači ocjenjuju visoko rizičnima.

Siromašna andska zemlja od približno devet milijuna stanovnika zadnjih je godina dvaput svrgnula predsjednika (2003. svrgnut je Gonzalo Sanchez de Lozada, a u lipnju 2005. njegov nasljednik Carlos Mesa bio je prisiljen na ostavku) i danas je pred golemim pritiskom zbog intenzivnih socijalnih prosvjeda koji je vode opasnim putem nacionalne i socijalne dezintegracije.

Prema ocjeni Međunarodne krizne skupine (ICC) sa sjedištem u Belgiji, međunarodna zajednica morala bi pokazati suzdržanost prema tijeku izbora, ponuditi razumnu pomoć i usredotočiti se na područja od zajedničkog interesa.

To važi nadasve za Sjedinjene Države i ljevičarske vlade u Latinskoj Americi poput Brazila i poglavito u slučaju da pobijedi indijanski političar Evo Morales, koji bi se lako mogao svrstati uz populističkog venecuelanskog predsjednika Huga Chaveza u njegovoj opasnoj konfrontaciji sa Sjedinjenim Državama, drži ICG.

Drugi predsjednički kandidat je Jorge Quiroga i nasuprot manjinskoj, siromašnoj indijanskoj većini on personificira bogatu i školovanu elitu koja 180 godina vlada zemljom u kojoj više od 60 posto stanovnika živi u siromaštvu a 70 posto njih su domoroci.

Prema zadnjim predizbornim anketama u blagom je vodstvu Morales, no čini se da nijedan kandidat neće dobiti većinu i u tom slučaju o pobjedniku će odlučiti Kongres, koji će se također birati u nedjelju.

Pročitajte više