VIDEO Studenti sa zastavama Herceg-Bosne prosvjedovali na Markovu trgu

Screenshot: Index

SKUPINA studenata prosvjedovala je na Markovu trgu protiv "podaništva" hrvatske vlade. Okupilo se nekoliko stotina studenata, a neki od njih su i održali govore, noseći zastave Herceg-Bosne, ali i jednu službenu zastavu RH.

Video prosvjeda koji se održao pod nazivom "S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo", što je jasna aluzija na zadnje riječi osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka, možete pogledati na Indexu.

"Nema toga tko se nije ogriješio o Hrvate u Bosni i Hercegovini"

"Nema toga tko se nije ogriješio o Hrvate u Bosni i Hercegovini. Danas je zadnji trenutak kad ono što je bilo trebamo ostaviti iza nas, ujediniti se i popraviti ono što se popraviti da. Danas smo ovdje jer je nepravda prema Hrvatima u BiH kulminirala nakon presude šestorci", rekla je jedna govornica na skupu.

"Hrvatski narod danas nosi stigmu jer je svaka žrtva kažnjena osim njegove. Ratni kraljevi života i smrti danas su aktivni članovi političkih struktura koji uništavaju kulturu našeg naroda i dovršavaju ono što nisu uspjeli napraviti do 1995. Krajnje je vrijeme da se hrvatskoj politici i hrvatskom narodu vrati dostojanstvo. Vi ste generacija političara koji imaju šansu nešto promijeniti. Nemojte dozvoliti da odete u povijest kao beznačajna skupina političara koju neće pamtiti nitko osim saborske statistike", rekao je jedan od govornika na skupu.

Prosvjed je osmišljen, navode organizatori, jer hrvatski studenti iz BiH žele "vratiti duh državništva među vlastima RH", a svoje zahtjeve planiraju predati saboru, vladi, DORH-u i predsjednici države.

Prosvjednici tvrde da su pojedini vladajući dužnosnici RH "djelovali protiv interesa RH ili su bili protiv ustavnih prava Hrvata u BiH".

Pročitajte više