UZNEMIRUJUĆE Ovako izgleda lice djeteta godinu nakon zračnog napada u Siriji

Screenshot: BBC

MALENI Jouma i njegova obitelj bježali su 2018. iz svog doma u Siriji kada je prilikom zračnog napada pogođen autobus kojim su putovali, piše BBC.

Dječak koji je tada imao samo tri godine, zadobio je ozbiljne ozljede i ostao potpuno slijep. Obitelj sada živi u susjednom Libanonu i dozvolila je novinarki BBC-ja Eloisi Alanni da ih snimi u njihovom privremenom domu.

Upozoravamo da bi nekima snimka i fotografije mogli biti uznemirujući

“Sjedio pored prozora i staklo se rasprsnulo direktno njemu u lice“

Novinarka Alanna priča kako joj je prvotno bio velik šok vidjeti lice malog djeteta, ali i vidjeti očeva stopala, na kojima su ostala samo dva prsta. No kasnije je shvatila da se radi o dječaku koji je nastavio živjeti kao i većina drugih dječaka njegovih godina, sa željom da upozna svijet oko sebe i okružen obitelji koja ga jako voli.

“Kada smo počeli sa snimanjem, Jouma se upravo probudio i jeo je bananu za doručak. Sam ju je gulio premda je u potpunosti slijep“, ispričala je Alanna.

“Jouma i njegova obitelj su Kurdi koji su živjeli na ruralnom području sjeverne Sirije. Bježali su 2018. kada je autobus kojim su putovali bio pogođen tijekom zračnog napada. Jouma je sjedio pored prozora i staklo se rasprsnulo direktno njemu u lice. I danas, godinu dana nakon tog napada, dijelovi njegovog lica krvare i ispadaju komadići stakla“, kazala je.

“Sada privremeno stanuju u Libanonu, u siromašnoj četvrti. Svi žive zajedno u jednoj malenoj sobi. Trenutno je u Libanonu izbjeglička kriza. Prema podacima UN-a, u toj se državi sada nalazi više od milijun izbjeglica“, dodala je.

Zatražili azil u Europi

“U jednom je trenutku Jouma opipavao lice njihove prevoditeljice koja im pomaže pri kupovini hrane, drugim svakodnevnim aktivnostima, ali i pri pisanju zahtjeva za azil u Europi. Na odgovor na zahtjev će, kao i većina drugih izbjeglica, čekati dosta vremena“, rekla je novinarka.

“Ono što me najviše pogodilo nisu bili njihovi fizički ožiljci, već psihološka trauma koja je ostala kao posljedica napada, ali i izbjeglištva. Otac je počeo zaboravljati stvari, imaju problema sa spavanjem. Ta trauma će ih vjerojatno pratiti do kraja života“, zaključila je.

Pročitajte više