Vajgl odbio prijedlog o arbitraži; u tijeku slovenska diplomatska akcija

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl odbio je na jučerašnjoj sjednici vanjsko-političkog odbora parlamenta prijedlog jednog zastupnika da se pristane na međunarodnu arbitražu oko utvrđivanja granice na moru s Hrvatskom, izrazivši očekivanje da još uvijek postoje mogućnosti za bilateralni sporazum, no istodobno je ustvrdio da je u tijeku jaka akcija slovenske diplomacije oko dokazivanja slovenskih prava u Jadranskom moru, prenose u četvrtak slovenski mediji.

Kako navodi ljubljansko "Delo", Vajgl je u vezi s prijedlogom o međunarodnoj arbitraži zastupnika Udružene liste socijalnih demokrata (ZLSD) Aurelija Jurija rekao da je prerano razmišljati o arbitraži i da je "uvjeren da bi se sporna pitanja (u Piranskom zaljevu) mogla urediti bilateralno".

U vezi sa stupanjem na snagu hrvatske ekološko-ribolovne zone (ZERP) 3. listopada Vajgl je ocijenio da ona ne bi smjela pogoditi slovenske interese i "da je taj pojas proglašen jednostrano". On je dodao da se slovenska diplomacija dobro priprema za dan kad bi eventualno bilo prekršeno načelo da primjena zone ne smije pogoditi slovenske interese.

Budući da je sjednica vanjskopolitičkog odbora bila otvorena za javnost, Vajgl nije želio iznositi detalje vanjskopolitičkih priprema pred 3. listopada. No, kako navodi mariborski list "Večer", Vajgl je parlamentarcima pojasnio da arbitraža o granici na moru nije potrebna jer još nisu iscrpljena sva diplomatska sredstva. Pri tome je obrazložio, navodi list, da Slovenija "inzistira na sporazumu Drnovšek-Račan, da ima pravo na teritorijalni pristup otvorenom moru i da je osnova za to cjelovitost Piranskog zaljeva".

U dokazivanju takvih svojih stajališta, rekao je Vajgl, slovenska diplomacija vrlo je aktivna u razgovorima sa susjednim državama, u Europskoj komisiji i na svim bilateralnim susretima. Osim toga, naveo je Vajgl, Slovenija se priprema i na početak primjene hrvatskog zaštićenog pojasa u Jadranu za slučaj da bi eventulano bili pogođeni slovenski interesi.

"Tome dajemo veliku važnost i Hrvatskoj smo predali debeo svežanj dokumenata. Mislim da su zbog njih zabrinuti", rekao je Vajgl, ne precizirajući o kakvim je dokumentima riječ.

Vajgl je kao osnovni razlog za incidente do kojih dolazi u Piranskom zaljevu naveo odbijanje hrvatske strane da prihvati parafirani sporazum Drnovšek-Račan iz 2001. godine. Prema slovenskoj agenciji STA, šef slovenske diplomacije je rekao da je taj sporazum bio "zaključni čin u strategiji slovenske vlade", ali da ga hrvatska strana nije prihvatila. Takvo odricanje od spomenutog sporazuma po njegovim je riječima "naivno i djetinjasto", te znak "nezrele politike i nevjerodostojnosti".

Pročitajte više