Val nasilja na Haitiju, tisuće mrtvih. Premijer podnio ostavku

Foto: EPA

Premijer Haitija Ariel Henry i službeno je podnio ostavku na dosadašnju dužnost, objavio je danas njegov ured, a u međuvremenu će zemlju voditi prijelazno vijeće nastojeći vratiti mir u zemlji usred pustoši koju je prouzročilo rašireno nasilje brojnih bandi.

Privremeno će dužnost premijera obavljati ministar financija Patrick Boisvert, objavljeno je u službenome nacionalnom glasniku.

U pismu datiranom u srijedu, koje je na društvenim mrežama objavljeno danas, Henry je napisao da je njegova administracija "služila naciji u teškim vremenima".

Val nasilja i tisuće mrtvih

Vlada Haitija u odlasku prije dva tjedna je formalizirala tranzicijski proces, mjesec dana nakon što je Henry najavio ostavku dok se nalazio izvan zemlje s obzirom na to da su grupe naoružanih bandi prijetile potpunim preuzimanjem glavnoga grada.

Nasilje brojnih bandi, koje je godinama postajalo sve gore, eskaliralo je početkom ove godine.

Od siječnja do ožujka ove godine ubijeno je ili je ranjeno više od 2500 ljudi, a to je 53 posto više u odnosu na posljednja tri mjeseca 2023. godine, nedavni su podaci ureda Ujedinjenih naroda na Haitiju (BINUH-a).

Pročitajte više