VARAŽDIN: IZLOŽBA SLIKA I SKULPTURA hrvatskih umjetnika 20. stoljeća

Gradski muzej u Varaždinu (GMV) večeras je otvorio izložbu slika i skulptura pod nazivom "Velika imena hrvatske umjetnosti XX. stoljeća" iz fundusa svoje Galerije starih i novih majstora.

Izloženo je 60-ak djela - uglavnom slika i nešto skulptura uglednih hrvatskih umjetnika koje daju pregled hrvatske umjetnosti 20. stoljeća.

Riječ je o umjetninama koje se čuvaju u depou galerije Gradskog muzeja, koje nisu u stalnom postavu i vrlo su rijetko izlagane.

Tako su večeras izložena djela Vlahe Bukovca, Ive Režeka, Miljenka Stančića, Ivana Rabuzina, Miroslava Kraljevića, Ede Murtića i brojnih drugih hrvatskih umjetnika.

Autorica izložbe, viša kustosica Galerije starih i novih majstora Mirjana Dučakijević kazala je kako izložba pokazuje da je naša suvremena umjetnost bogata, u izuzetno dobrom stanju i da ide uz bok suvremenoj europskoj umjetnosti.

Galerija starih i novih majstora utemeljena je kao odjel GMV-a godine 1939. pod tadašnjim nazivom Moderna galerija hrvatske umjetnosti, a svoj prvi stalni postav imala je u kuli stražarnici Starog grada.

Danas je Galerija smještena u palači Prassinski - Sermage, gdje se od samog početka fundus obogaćivao djelima suvremene hrvatske umjetnosti.

Zahvaljujući brojnim donacijama samih autora, sakupljača umjetnina i muzejskom otkupu, fundus Galerije danas ima dvije i pol tisuće vrijednih umjetnina - zbirke slika, skulptura, crteža i grafika.

Stoga se u Varaždinu razmišlja o gradnji galerije moderne i suvremene hrvatske umjetnosti.

Izložba će biti otvorena do 13. lipnja.

(Hina) xmbed ysp

Pročitajte više