Varaždin: koncert orkestra Muenchenske filharmonije

U sklopu 34. Varaždinskih baroknih večeri Komorni orkestar Muenchenske filharmonije održao je večeras u varaždinskoj katedrali koncert.

Koncert je održan pod ravnanjem Iona Marina, a kao solisti nastupili su violinist Lorenz Nasturica, violončelist Thomas Ruge i Ulrich Becker - oboa.

Na programu su bila djela Wilhelma Friedmann Bacha (1710-1784): Simfonija u F-duru, Carla Philippa Emanuela Bacha (1714.-1788.): 5. Simfonija u h-molu, Johanna Christiana Bacha(1735.-1782.): Simfonija concertante za violinu i violončelo u A-duru i Johanna Sebastijana Bacha (1685.-1750.): Koncert za violinu i obou u d-molu i Uvertira u h-molu.

Rumunjski dirigent Ion Marin danas je jedan od najpoznatijih dirigenata. Glazbenu naobrazbu stjecao je na bukureštanskoj akademiji "George Enescu", a zatim i na salzburškom Mozarteumu i na Akademiji Chigiana u Sieni. Bio je stalni dirigent Bečke državne opere, a svoj simfonijski ugled stekao je kao dirigent brojnih uglednih europskih i svjetskih orkestara.

Lorenz Nasturica završio je studij na bukureštanskom konzervatoriju nakon kojeg je postao koncertnim majstorom Finske nacionalne opere u Helsinkiju, a istodobno je vodio i druge komorne sastave.

Osnovao je trio Chelibidache 1996. godine. Prvi je koncertni majstor Muenchenske filharmonije i umjetnički voditelj njenog komornog orkestra.

Thomas Ruge drugi je solo violončelist Muenchenske filharmonije, a kao solo violončelist djeluje i u drugim orkestrima.

Oboist Ulrich Becker solist je Muenchenske filharmonije, a također kao solist djeluje i u drugim orkestrima. Podučava na Orkestar akademiji Muenchenske filharmonije.



(Hina) xmbed ydd

Pročitajte više