Vatikan: Crkva je pretrpjela štetu, ali Papin autoritet nije ugrožen

"NAPADI koji su se u posljednjih nekoliko dana obrušili na katoličku crkvu, štetno su utjecali na tu instituciju, ali Papin autoritet nije ugrožen", objavio je glasnogovornik Vatikana.

Autoritet pape Benedikta XVI. i Kongregacija za nauk vjere i dalje će se ustrajno boriti protiv zloupotreba. "Način na koji se Crkva tome suprotstavlja je ključan za njezin moralni kredibilitet!", za vatikanski radio je naglasio glasnogovornik Vatikana, pater Federico Lombardi.

Seksualna zlostavljanja unutar Crkve tresu i Papinu rodnu Njemačku. U petak su kritike izrečene i na račun samoga Pape koji je u osamdesetim godinama prošloga stoljeća, kao nadbiskup u Muenchenu, znao za seksualno zlostavljanje koje je svećenik Peter Hullerman izvršio nad maloljetnicima, ali ništa nije poduzeo da svećenik bude kažnjen.

Na napade na Papu je u pogovoru za talijanski Corriere della Serra reagirao i visoki zastupnik Vatikana, njemački kardinal Walter Kasper, koji je priznao da su crkveni autoriteti o nekim neugodnostima šutjeli iako su znali za primjere seksualnih zlostavljanja. Ipak, branio je Papu tvrdeći da je upravo Ratzinger prvi koji je shvatio da su potrebnija stroža pravila.

Pročitajte više