Vatikan: Muslimanskim imigrantima treba pružiti svo gostoprimstvo

MUSLIMANSKIM imigrantima potrebno je pružiti svo gostoprimstvo, a kultura prihvata obveza je za sve a posebice za kršćane, stoji u dokumentu Katoličke crkve o odnosu prema imigrantima, koji je u petak predstavljen novinarima u Vatikanu.

Dokument o držanju katolika prema imigrantima i općenito migraciji Ivan Pavao II. potpisao je još 1. svibnja ove godine, a predstavljen je u petak na konferenciji za novinare.

Priznati prava i odgovoriti na praktične i duhovne potrebe imigranata glavne su teme kojima se bavi dokument Papinskog vijeća za migracije pod naslovom "Erga Migrantes Caritas Christi", koji je predstavio predsjednik toga vijeća kardinal Stephen Fumio Hamao.

U njemu se naglašava kako se ne treba "plašiti" imigranata i da nisu dovoljne samo "geste" ili "sektorski zakoni" u njihov prilog, već je potrebna "kultura primanja".

Dokument ipak upozorava kako je potrebno izbjegavati mješovite brakove.

Papinsko vijeće za migrante i putnike poziva na priznavanje prava na "obiteljsko spajanje (dolazak članova obitelji u zemlju u kojoj radi imigrant), obrazovanje djece, smještaj, posao, udruživanje, promicanje ljudskih prava i ostalih oblika sudjelovanja imigranata u društvo u koje su došli". Kultura prihvata je obveza za sve, stoji u Papinu dokumentu, ali posebna obveza za kršćane.

Dokument sadrži poziv "braći i sestrama muslimanima", imigrantima u zapadnim zemljama, da štuju "ljudska prava i legitimno usvajanje suvremenosti". Potvrđuje se i savjet da se izbjegavaju mješoviti brakovi s muslimanima, te se drži kako "nije oportuno staviti na raspolaganje svete građevine za islamski obred".

Dokument upozorava na to da se u katoličkim školama koje primaju djecu drugih religija ne odustaje od karakteristika kršćanskog obrazovanja. Potrebno je razlikovati stvari koje ujedinjuju i one koje razdvajaju katoličku od ostalih vjera, ističe se. Tako se, primjerice, navodi da vjerovanje u jednoga Boga ujedinjuje, ali islamsko odbijanje prihvaćanja suvremenosti razdvaja. To se prije svega odnosi na priznavanje ljudskih prava, jer je, primjerice, u nekim muslimanskim zemljama zabranjeno jedno od temeljnih prava, ono na izražavanje vlastite vjere, ili pak ne postoji jednakost između muškaraca i žene itd.

Na novinarsko pitanje glede reciprociteta između zemalja s pretežno kršćanskim stanovništvom i islamskih zemalja, kardinal Stephen Fumio Hamao je rekao kako je potrebno strpljenje ako "ne možemo još imati jednu crkvu u Rijadu ili nekom drugom arapskom gradu". "U europskim zemljama postoje pokraj crkava i džamije i to je bolje, to je bolji društveni primjer", istaknuo je kardinal Hamao.

Pročitajte više