Vatikanski muzeji: Izložba o Augustovu hramu u Naroni

U VATIKANSKIM muzejima 22. veljače otvorit će se izložba o Augustovu hramu u nekadašnjoj rimskoj koloniji Naroni, današnjem mjestu Vid kod Metkovića, izvijestilo je danas Ministarstvo kulture.

Izložba pod nazivom "Augusteum di Narona - Roma al di la dellAdriatico" održava se pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, predsjednika hrvatske Vlade Ive Sanadera te državnog tajnika Svete Stolice kardinala Angela Sodana.

Do sada je izložba, izvornog naziva "Augusteum Narone" koju je priredio Arheološki muzej u Splitu, bila postavljena u Splitu, Oxfordu i Barceloni, a u Zagrebu će biti prezentirana u lipnju 2005.

Izložbene eksponate čini devet mramornih kipova koji su prezentirani u izvornom ambijentu - carskom hramu koji je djelomično rekonstruiran.

Grafička rekonstrukcija čitavog hrama također je dio prezentiranih eksponata.

Posebna je atrakcija izložbe eksponat poznat kao Oxford-Opuzen Livija. Riječ je o kipu carice Livije - čija je glava bila izložena u Ashmolean muzeju u Oxfordu, a tijelo u Opuzenu, a spojila su ih nova istraživanja.

Na izložbi će se moći vidjeti i dragocjeni nalazi keramike, stakla i novca koji su pronađeni kad je Narona otkrivena 1995.

Za ovu je prigodu tiskan katalog izložbe na talijanskom jeziku.

Narona je bila antički grad, koji je prije dvije tisuće godina poslužio kao strateška točka Rimskom carstvu za gospodarski i vojni prodor prema sjeveru, rijekama Savi i Dunavu.

Istraživanja na tom lokalitetu počela su u 19. stoljeću, ali je tek 1995. otkriven rimski hram Augusteum s 15 kamenih kipova naravne i nadnaravne veličine. Riječ je o jednom od najznačajnijih otkrića u klasičnoj arheologiji na kojem su desetljećima radili mnogi ugledni arheolozi.


Pročitajte više