Večeras na opatovini počinje histrionsko ljeto

OSAMNAESTO zagrebačko Histrionsko ljeto na Opatovini počinje večeras predstavom "Romeo i Julija", Williama Shakespearea, u režiji Dražena Ferenčine.

Premijera predstave bila je prošle godine a ravnatelj Histriona Zlatko Vitez ističe kako je to, prema reakcijama publike i kritike, jedna od uspješnijih "histrionskih" predstava.

Svečano otvorenje ovogodišnjeg Histrionskog ljeta održat će se u petak 4. srpnja u 21 sat, također predstavom "Romeo i Julija".

U sklopu Zagrebačkog histrionskog ljeta na Kabaret-sceni Gumbek, koja je u sklopu Opatovine, priprema se premijera cabareta "Lažna barunica", autora Ivana Kušana, u režiji Vida Baloga.

Predstava je posvećena uspomeni na velikoga hrvatskog glumca i redatelja Tita Strozzija.

Na današnjoj konferenciji za novinare najavljena je praizvedba Shakespeareove komedije "Na Sveta Tri Kralja " ili "Kako hoćete", na zagrebačkom kajkavskom dijalektu, u režiji i prijevodu Vladimira Gerića. Premijera je najavljena za 26. srpnja.

Vladimir Gerić je kazao kako je Shakespeare, veliki majstor drame, radnju smjestio u Iliriju, pitajući se što je ona značila Shakespearu.

Ta nova "histrionska" predstava po mnogima je najbolja, a prema podatcima, i najigranija Shakespearova komedija, a u zagrebačkom dramskog kazalištu Gavella, u režiji Dine Radojevića, odigrana je više od 200 puta.

Drugi značajan podatak za hrvatsko glumište je da je na Svjetskoj izložbi kazališne scenografije, godine 1925. u Parizu, scenografija Ljube Babića za predstavu "Romeo i Julija", dobila vrlo visoko priznanje. Te godine predstavu je režirao Branko Gavella.

Kao i svake godine Histrioni će gostovati diljem Hrvatske, a od poznatijih festivala najavili su nastup na Krčkim večerima, Brijunskom ljetu, na Splitskom ljetu. Ove godine također će gostovati u Moliseu u Italiji, te u Tivtu i Kotoru, rečeno je na konferenciji za novinare.

Ravnatelj "Histriona", Zlatko Vitez, najavio je suradnju te kazališne skupine i Kazališta Ulyssis, na Brijunima, s predstavom Petera Weissa "Marat - Sade".

Predstavu režira Lenka Udovički, a glavne uloge tumače Rade Šerbedžija i Zlatko Vitez, koji je najavio da će se, nakon brijunske premijere, dvije predstave u kolovozu odigrati na Opatovini.

Pročitajte više