VEČERAS POČINJE CIKLUS "SPORT U HRVATSKOM FILMU"

Filmom "Ajmo žuti" Dražena Žarkovića večeras u Kulturnoinformativnom centru (KIC) počinje ciklus "Sport u hrvatskom filmu".

Svaki petak do kraja siječnja, u sklopu ciklusa prikazivat će se filmovi tematski povezani sa sportom, a predstavit će se i knjiga "Sto godina filma i nogometa" redatelja Zorana Tadića.

Prvi je film ciklusa "Ajmo žuti" iz 2001. o prijateljstvu na kušnji dvojice fanatičnih navijača trećeligaškog nogometnog kluba iz zagrebačkog predgrađa. U filmu glume Slavko Brankov, Žarko Potočnjak, Goran Grgić, Marina Nemet Brankov, Darko Janeš.

U petak, 16. siječnja, na rasporedu je "Slučajni život" iz 1969. koji se tematski dijelom bavi i veslanjem. To je jedini igrani film povjesničara i teoretičara filma Ante Peterlića. U filmu, uz ine, glume Dragutin Klobučar, Ivo Serdar, Ana Karić, Zvonimir Rogoz, Helena Buljan i Fabijan Šovagović.

Iste večeri predstavit će se knjiga "Sto godina filma i nogometa", s esejima i feljtonima koje je Tadić od 1969. do 1996. u različitim listovima objavljivao kao kolumne.

Tjedan dana kasnije prikazuje se film "II Gymnaestrada" iz 1957., cjelovečernji crno-bijeli dokumentarac o velikom sletu. Autori filma su Milan Katić i Stjepan Velić.

Posljednji film u ciklusu, 30. siječnja, je "Plavi 9" iz 1950. Kreše Golika, prva poslijeratna filmska komedija o jednom nogometnom klubu, u kojoj glume Irena Kolesar, Jugoslav Nalis, Antun Nalis, Ljubomir Didić, Tješivoj Cinotti, Šime Šimatović.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a ciklus se ostvaruje u suradnji s Hrvatskom kinotekom.

Pročitajte više