Većina Amerikanaca pribjegava alternativnoj medicini

GOTOVO dvije trećine odraslih Amerikanaca koristi se nekim oblikom komplementarne ili alternativne medicine (CAM) od molitvi do ljekovitih trava, pokazali su rezultati istraživanja američke vlade objavljeni u četvrtak.

Američki centar za prevenciju i kontrolu bolesti proveo je na 31.000 odraslih istraživanje ispitujući ih o 27 terapija poput akupunkture ili kiropratike, korištenja ljekovitih trava, botaničkih proizvoda, posebnih dijeta te megavitaminskih terapija.

Oko 36 posto ispitanika priznalo je da je koristilo jedan ili više tipova takvih pristupa. Na pitanje o molitvi, 62 posto ih je odgovorilo potvrdno.

Komplementarnom ili alternativnom medicinom koriste se

žene, zatim osobe višeg obrazovnog stupnja, osobe koje su bile hospitalizirane godinu dana i bivši pušači, pokazalo je istraživanje.

"Ta nova otkrića potvrđuju opseg u kojem su se Amerikanci okrenuli komplementarnim i alternativnim pristupima u nadi da će im to pomoći u liječenju i zaštiti od bolesti i poboljšati kvalitetu života", kazao je Stephen Straus, direktor Nacionalnog centra za komplementarnu i alternativnu medicinu.

"Podaci nam ne pomažu samo u razumijevanju toga tko se koristi CAM-om, što se od toga koristi i zašto, nego i da proučimo odnos između CAM-a i drugih zdravstvenih obilježja poput uvjeta kroničnih bolesti, pokrivanja osiguranja i zdravstvenog ponašanja", dodao je Strauss.

Alternativni pristupi najčešće se koriste kod bolova u leđima, prehlada, bolova u vratu, tjeskobe ili depresije.

Istraživanje je pokazalo i da 43 posto odraslih moli za svoje zdravlje, 24 posto za zdravlje nekoga drugoga, 19 posto rabi proizvode od ljekovitih trava, 12 posto prakticira duboko disanje, a osam posto meditira.

(Hina) xbis yrt

Pročitajte više