Većina Hrvata protiv izručenja Gotovine

VEĆINA Hrvata ne smatra da je u interesu Hrvatske izručiti odbjeglog generala Antu Gotovinu Haškom sudu, piše u utorak International Herald Tribune (IHT).

Istraživanje javnoga mnijenja, koje je u ožujku za američko veleposlanstvo u Zagrebu provela agencija Puls, pokazuje da se 39 posto ispitanika "u potpunosti ne slaže" da je u interesu Hrvatske izručenje Gotovine Haškom sudu dok se 15 posto "uglavnom ne slaže", piše IHT u članku koji se može naći na web stranici lista.

IHT piše da dva druga manje znanstvena istraživanja koje su proveli televizijski programi pokazuju još tvrđe stavove 90 do 95 posto ispitanika koji kažu da bi više voljeli da Gotovina ostane na slobodi čak i ako bi to značilo da Hrvatska ne ulazi u Europsku uniju.

Izvjestitelj IHT-a navodi da se na području Zadra mogu vidjeti posteri Gotovine i natpisi koji kažu "Jedan za sve, svi za jednog" i "Heroj, a ne zločinac" što, kako se navodi, pokazuje zabrinjavajući trend za hrvatsku Vladu koja je pristupanje EU-u učinila svojim prioritetom od stupanja na vlast u prosincu 2003.

"Mnogi Hrvati po svemu sudeći vide izručenje generala kao preveliku cijenu za članstvo (u EU-u)", kaže IHT u članku pod naslovom "U Hrvatskoj pat pozicija oko bjegunca".

List ocjenjuje da mnogi nacionalisti vjeruju da tražeći uhićenje Gotovine Haški sud i međunarodna zajednica impliciraju da je rat Hrvatske za neovisnot bio moralno okaljan.

Diplomati EU-a kažu da je hrvatska Vlada, iz opreza da ne otuđi svoje nacionalističke pristaše nastojala izbjeći pitanje uhićenja Gotovine dok se približavao rok za početak pregovora o pristupanju Hrvatske EU-u, piše IHT.

IHT navodi da zapadni diplomati u Hrvatskoj kažu da hrvatska Vlada može dokazati punu suradnju s Haškim sudom samo vjerodostojnim obavještajnim operacijama da pronađe generala Gotovinu.

"Takvih operacija nije bilo od kolovoza, kažu oni, dodajući da su Gotovinine pristaše čvrsto utvrđene u hrvatskim obavještajnim i policijskim službama i da ih treba ukloniti", piše IHT.

Pročitajte više