VELEPOSLANIK GRDEŠIĆ: ODLUKA O NAPADU NA IRAK PITANJE VREMENA

Odluka o napadu na Irak pitanje je vremena, a Hrvatska prati rasprave u Ujedinjenim narodima i Europskoj uniji i primjereno će se postaviti kada do odluke dođe, rekao je u srijedu hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić.

Američki predsjednik George W. Bush rekao je u utorak u govoru o stanju nacije kako Sadam Husein pokazuje krajnji prezir prema međunarodnoj zajednici i odbija se razoružati, za što mora biti pozvan na odgovornost.

´Prošli su svi rokovi i očigledno da je sada samo još pitanje argumentacije i dodatnog uvjeravanja saveznika i Vijeća sigurnosti da se krene u akciju´, rekao je u razgovoru za Hinu hrvatski veleposlanik Ivan Grdešić koji je s diplomatskim zborom nazočio Bushovom govoru u Kongresu.

´Mislim da je načelno odluka donesena da se Sadam razoruža i da se promijeni njegov režim´, kazao je Grdešić odgovarajući na pitanje je li rat na pomolu. ´Odluke će vrlo brzo slijediti, vjerojatno početkom sljedećeg mjeseca´.

´Situacija je vrlo ozbiljna i pitanje je samo vremena, a vrijeme za intervenciju je relativno kratko s obzirom na klimatske uvjete´, rekao je hrvatski veleposlanik.

Predsjednik Bush je u govoru najavio da će zatražiti posebnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a 5. veljače kako bi razmotrilo otpor koji Irak pruža razoružanju. Državni tajnik Colin Powell tada će Vijeću, čije se članice poput Francuske, Njemačke, Rusije i Kine protive vojnom rješenju iračkog pitanja, otkriti tajne informacije o prijetnji koju predstavlja režim Sadama Huseina. ´Očigledno da je i administracija predsjednika Busha došla do zaključka da je potrebno dodatno argumentirati i opravdati svaku vrst intervencije i to će vjerojatno biti i zadaća državnog tajnika Powella´, kazao je Grdešić komentirajući najavu.

Bush je suočen sa sve jačim otporom saveznika i međunarodne pa i američke javnosti prema vojnoj intervenciji u Iraku za koju ne vide potrebe niti opravdanja.

´Radi se o povratku Sjedinjenih Država suradnji s Vijećem sigurnosti UN-a i dodatnom informiranju o opravdanosti eventualne intervencije i razoružanja Iraka, dodatnim argumentima u tom smjeru koji nisu samo radi Vijeća sigurnosti nego i radi europskih i drugih saveznika´, ocijenio je Grdešić.

Ocjenjujući kako se Hrvatska treba ponašati u cijeloj krizi oko Iraka veleposlanik Grdešić smatra da je mjesto Hrvatske u ovoj situaciji ´kao i svih malih europskih zemalja´.

´Hrvatska će vlada intenzivno pratiti raspravu u Vijeću sigurnosti, odluke Ujedinjenih naroda, odluke i ponašanje europskih saveznika i transatlantskih saveznika i primjereno se postaviti nakon što ta odluka bude donesena´, rekao je Grdešić.

Vijeće sigurnosti UN- u srijedu bi trebalo službeno razgovarati o izvješću UN-ovih inspektora o proteklih 60 dana inspekcije iračkog oružja u kojem su u ponedjeljak šef inspektora Hans Blix i direktor UN-ove agencije za atomsku energiju Muhammad ElBaradei rekli da Irak pasivno, ali ne i aktivno, surađuje i da su bitna pitanja ostala neodgovorena. Sjedinjene Države rado bi vidjele dodatnu rezoluciju Vijeća sigurnosti koja odobrava napad na Irak radi razoružanja, ali je ne smatraju nužnom.

´Nama bi bilo, i svim vjerojatno zemljama pa sigurno i Sjedinjenim Državama politički uvjerljivije i mnogo korisnije da tu suglasnost i potporu za intervenciju daju svi saveznici i Vijeće sigurnosti´, ocjenjuje Grdešić.

Na pitanje smatra li Hrvatska da Vijeće sigurnosti treba odobriti vojnu intervenciju u Iraku, ili je opravdano da Sjedinjene Države djeluju unilateralno Grdešić je odgovorio:

´Nije na nama da to procjenjujemo. Nama bi naravno bilo mnogo jednostavnije kao i drugim europskim zemljama da tu intervenciju odobri Vijeće sigurnosti, da ima placet Ujedinjenih naroda.

Ako ona bude unilateralna, tada će Hrvatska naravno procijeniti u kojoj mjeri može pomoći toj intervenciji i koliki će biti zahtjevi američke strane za suradnju prema Hrvatskoj.´

Grdešić je kazao kako je ´sigurno da će posljedice intervencije biti velike, a sigurno je isto tako da je režim Sadama Huseina opasan za svijet i za njegov vlastiti narod´.

Pročitajte više