Veleposlanik Izraela u SAD-u poziva na promjenu režima u Iranu i Siriji

IZRAELSKI veleposlanik u Washingtonu pozvao je u ponedjeljak na "promjenu režima" u Iranu i Siriji kroz diplomatsku izolaciju, ekonomske sankcije i "psihološki pritisak".

Veleposlanik Daniel Ayalon izjavio je da su američka invazija Iraka i rušenje predsjednika Sadama Huseina pomogli u stvaranju velikih mogućnosti za Izrael, ali da to "nije dovoljno".

"To se mora izvesti do kraja. I dalje imamo velike prijetnje iste jačine koje dolaze iz Sirije i Irana", rekao je on na konferenciji proizraelske Anti-klevetničke lige.

Ayalon je kazao kako ne zagovara niti predviđa invaziju Sirije i Irana. "Ja svakako ne predviđam nikakvu agresivnu vojnu kampanju. Mislim da to ne bi bila prava stvar. Nitko to ne predlaže".

Međutim, dodao je da postoje druga sredstva i naveo je kao mogući primjer delegitimizaciju iranskog režima političkim pritiskom i ekonomskim sankcijama.

Također je kritizirao Europsku uniju zbog ohrabrivanja komercijalnih veza s Iranom.

"Najvažnija stvar je pokazati (međunarodno) političko jedinstvo i to je ključni element da se prisile Iranci na promjenu režima, a isti je slučaj sa Sirijcima. To je način - puno psihološkog pritiska", ustvrdio je Ayalon.

Pročitajte više