Veličanje fašizma kažnjivo, posjedovanje droga kazneno djelo

NOVI Kazneni zakon, kojeg bi trebala donijeti aktualna vlast, produljit će rokove zastare, sadržavat će nove odredbe o gospodarskom kriminalitetu i odredbu koja će kažnjavati veličanje fašizma. Posjedovanje droge bit će kazneno djelo, a doživotni zatvor se neće uvoditi.

Nakon što je Ustavni sud u prosincu ukinuo izmjene KZ-a donesene za vrijeme koalicije, jer nisu bile donesene kvalificiranom većinom i taj zakon nikad nije stupio na snagu, nova vlada ima šansu izmijeniti Kazneni zakon.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt u razgovoru za Večernji list najavila je da će se iz novele Kaznenog zakona bivše vlasti mijenjati samo dvije stvari: posjedovanje droge bit će kazneno djelo, dok se doživotni zatvor neće uvoditi. Ostalo je dobilo podršku u Saboru i ne treba izmjene rekla je Škare-Ožbolt.

Jedan od autora novele Zakona, prof. dr. Petar Novoselec, smatra da posjedovanje droga i nije tako prevažno pitanje, jer bi u tim slučajevima kazne ponekad mogle biti i strože ako budu samo prekršaj, a ne i kazneno djelo.

Dr. Novoselec ističe da su posebno sporne promjene vezane za gospodarski kriminalitet jer unose velike promjene i mnogo posla za tužitelje i suce. Neke najavljene promjene čak bi mogle osloboditi dio optuženih za gospodarski kriminal.

Budući da su zadnje vrijeme učestali slučajevi u kojima se promiče mržnja i nasilje (slučaj Thompson), važno je da će novi Kazneni zakon sadržavati odredbu koja će kažnjavati veličanje fašizma.

Prema sadašnjem Zakonu promicanje fašističkih i nasilničkih ideja je kažnjivo, kao i širenje rasne mržnje i diskriminacije, pod prijetnjom zatvora od 3 mjeseca do 3 godine.

Na novinarski upit je li u Hrvatskoj dopušteno pjevati o klanju - Thompsonova izvedba "Jasenovac i Gradiška Stara to je kuća Maksovih mesara" , odvjetnik Krunislav Olujić kaže kako ti stihovi svakako potpadaju pod vrijedeću odredbu Kaznenog zakona, koja sankcionira širenje nacionalne, etničke mržnje zatvorskom kaznom do čak tri godine. Olujić smatra da mržnja po nacionalnoj osnovi posve sigurno može biti sankcionirana po tom članku, te je mišljenja da bi tužiteljstvo doista trebalo pokrenuti postupak.

Pročitajte više