"Velomišćanski" poduzetnici ipak idu na splitske izbore

LISTA VELO MISTO (LVM), skupina nezavisnih vijećnika u Gradskom vijeću Splita, sljedeće godine će se natjecati na lokalnim izborima.

To je Slobodnoj Dalmaciji potvrdio predsjednik LVM Silvano Bralić, dodavši kako je trenutni predsjednik Gradskog vijeća Dražen Jerkov najvjerojatniji nositelj buduće izborne liste. 

LVM, koja okuplja splitske poduzetnike, predstavljala je najveće iznenađenje lokalnih izbora 2005. godine te osvojila 14 posto glasova, postavši "jezičac na vagi" između SDP-ovog bloka (29 posto) i HDZ-a (19 posto). Poduzetnici su se na kraju opredijelili za HDZ, obrazloživši to nastojanjem da za svoje projekte u gradu osiguraju podršku vladajuće stranke na nacionalnoj razini.

Međutim, od svih tih projekata je građanima Splita najviše u u oko zapalo kontroverzno preuređenje Rive, a i sama Lista je bila predmetom unutarnjih previranja i raskola. Zbog svega toga se popularnost "velomišćana" sunovratila, a postojale su špekulacije da će oni jednostavno odustati od sljedećih izbora kako ne bi morali doživjeti poniženje da ne prođu cenzus od 5 posto glasova.

Bralić za Slobodnu Dalmaciju priznaje kako su njegovi kolege "svjesni ne baš velikog ugleda Liste u javnosti", ali da će se svejedno natjecati kako bi pokušali dovršiti već postojeće projekte.

Osim "velomišćana", HDZ i SDP će na sljedećim izborima svoje liste kao nezavisni kandidati istaknuti bivši "velomišćanin" Hrvoje Marušić te bivša vijećnica Hrvatskog bloka Ljubica Vrdoljak. HSP i HČSP, pak, trenutno pregovaraju o zajedničkoj listi.

Lista Velo Misto trenutno neće istaći kandidata za mjesto gradonačelnika, koji se sljedeće godine prvi put bira neposredno. SDP je istaknuo Ranka Ostojića, u HDZ se po napisima Slobodne Dalmacije najviše govori o trenutnom gradonačelniku Ivanu Kuretu, dok je svakako najpoznatija, i po anketama naujspješnija, kandidatura živopisnog tajkuna Željka Keruma.

R.R.

Pročitajte više