Venezuela dodijelila nagradu za mir "Hugo Chavez" svom prijatelju Putinu

 Foto: FAH

VENECUELANSKI predsjednik Nicolas Maduro proglasio je prošlog tjedna stvaranje nove nagrade za mir u čast pokojnog predsjednika i socijalističkog lidera Huga Chaveza.

U istom priopćenju Maduro je proglasio i prvog dobitnika nagrade - ruskog predsjednika Vladimira Putina, javlja Reuters.

Putin "zaslužuje nagradu" jer je "borac za mir"

U televizijskom prijenosu Maduro je otkrio statuu Chaveza koju je dizajnirao ruski umjetnik, a čiju minijaturnu repliku će dobiti pobjednik. Objasnio kako je "odlučio stvoriti nagradu Hugo Chavez za mir i suverenitet". Dodao je da Putin "zaslužuje ovu nagradu" jer je "borac za mir".

Nagrada je dodijeljena na isti dan kad je Nobelovu nagradu za mir dobio kolumbijski predsjednik Jose Manuel Santos. Santos je Nobelovu nagradu dobio za svoj doprinos mirovnim pregovorima s kolumbijskom socijalističkom gerilom FARC. 

Venezuela je kroz 14 godina vlade Huga Chaveza otvoreno osporavala dominaciju SAD-a u Južnoj i Centralnoj Americi te gradila saveze s tradicionalnim američkim suparnicima, Rusijom i Kinom među ostalima.

Kritičari venecuelanske vladajuće Socijalističke stranke često izruguju napore njene vlade da ostvare veću prisutnost u međunarodnoj politici. Ova alternativna nagrada za mir s veoma upitnim izborom dobitnika dio je tih napora.

U isto vrijeme, Venezuela prolazi kroz tešku ekonomsku krizu koja je prouzročila nekontroliranu inflaciju, nestašice osnovnih namirnica i bujanje crnog tržišta.

 

 

 

Pročitajte više