Venezuela: Uhićen vođa štrajka protiv Chaveza

NAORUŽANI muškarci, najvjerojatnije pripadnici tajne službe, uhitili su u četvrtak, po odluci suda, vođu štrajka protiv venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza, objavila je oporbe..

Osmorica naoružanih muškaraca pokupili su Carlosa Fernandeza oko ponoći u restoranu u istočnom dijelu grada. Ispalili su hice u zrak kako bi udaljili prosvjednike prije nego su ga odveli do auta.

Chavezovi neprijatelji osudili su uhićenje Fernandeza kao izraz nasilja ljevičarskog predsjednika, kojega optužuju za diktatorko ponašanje i političku krizu u zemlji.

´To je još jedna demonstracija sile´, izjavio je oporbeni pregovarač Rafael Alonzo. ´To je potpuno nezakonito´.

Dužnosnici tajne službe nisu potvrdili da su u uhićenju sudjelovali njihovi pripadnici.

Sudac je državnoj televiziji izjavio da su Fernandez i sindikalni čelnik Carlos Ortega, vođe dvomjesečnog štrajka protiv Chaveza, optuženi za pobunu, sabotaže i druga kaznena djela.

Chavez, koji svoje protivnike naziva teroristima i urotnicima, odlučio se obračunati sa štrajkašima, nakon što su sindikalni čelnici početkom veljače prekinuli akcije, kako bi olakšali poslovanje privatnog sektora.

Štrajk je u kratkom vremenu bacio na koljena naftnu industriju petog svjetskog izvoznika nafte, a bio je dio kampanje za svrgavanje Chaveza i raspisivanje prijevremenih izbora.

Pročitajte više