Verheugen: Nastavak suradnje s Haškim sudom ključan za Hrvatsku

NASTAVAK dobre suradnje Hrvatske s Haškim sudom od ključne je važnosti za proces pridruživanja EU i svako odstupanje od te suradnje bit će korak unatrag, rekao je europski povjerenik za proširenje Guenter Verheugen u srijedu u Zagrebu obraćajući se zastupnicima u Hrvatskom saboru.

"Kada svi kriteriji za pridruživanje budu ispunjeni, svaki korak unatrag imat će ozbiljne posljedice za nastavak procesa", rekao je Verheugen koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj.

"Mi zahtijevamo od Hrvatske da ima punu suradnju s Haškim sudom i oslanjat ćemo se na izvješće Haškog suda u donošenju ocjene potrebne za proces pridruživanja Hrvatske EU", dodao je Verheugen.

"Uvjeren sam da će pozitivno izvješće glavne tužiteljice Haškog suda Carle del Ponte u studenome otvoriti vrata pregovora Hrvatske s EU početkom iduće godine", istaknuo je.

Verheugen se osvrnuo i na ostale kriterije koji su pred Hrvatskom u procesu pridruživanja. Posebno je istaknuo da Hrvatska mora riješiti problem povratka izbjeglica i prognanih omogućavajući srpskim izbjeglicama povratak u njihove domove i povrat imovine.

"Bliska suradnja s Europskom komisijom, UNHCR-om i OESS-om te s vladama BiH i Srbije i Crne Gore pomoći će hrvatskoj Vladi da ostvari taj zadatak", kazao je Verheugen.

Pritom je dodao da je važno provesti pravilnu kampanju za izbjegle i prognane koji se ne žele vratiti, kako bi ih se obavijestilo o zakonskim mogućnostima koje Vlada nudi za obnovu i povrat imovine.

Osvrnuvši se na gospodarske kriterije potrebne za proces pridruživanja, Verheugen je kazao da je Komisija zaključila kako Hrvatska ima funkcionirajuće tržišno gospodarstvo.

Procjenjujemo, rekao je Verheugen, da Hrvatska može ispuniti gotovo sve zahtjeve za članstvo u razumnom vremenskom okviru, premda postoje problemi na području zaštite okoliša.

Europski povjerenik osvrnuo se i na nedavno usvojenu pretpristupnu strategiju za Hrvatsku te je pokušao zastupnicima objasniti o čemu je riječ.

Kako je rekao, Hrvatsku bi nakon službenog otvaranja pregovora očekivao "proces skeniranja" hrvatskog gospodarstva.

"No, obećavam", rekao je Verheugen, "EU će nastaviti pomagati Hrvatskoj".

Hrvatska će biti sljedeća zemlja s kojom će EU početi pregovore, istaknuo je Verheugen dodajući kako je to signal na paneuropskoj razini.

Izrazivši žaljenje jer ova regija nije stabilna, Verheugen je istaknuo da se "Hrvatska uspjela othrvati i zahvaljujući energičnom procesu reformi ispuniti sve uvjete za početak pregovora o pridruživanju EU".

To bi trebalo biti ohrabrenje za zemlje u regiji, rekao je Verheugen pozivajući pritom vlade i narode BiH, Srbije i Crne Gore, Makedonije i Albanije da pročitaju pravilno signale koje im šalje Hrvatska i izvuku pouku iz toga.

"Tražeći članstvo u Uniji, Hrvatska je krenula u političku misiju, a to može dovesti do toga da pokaže susjedima put u bolju budućnost", rekao je Verheugen hrvatskim zastupnicima.

"Hrvatska ima novi zadatak: biti primjer", istaknuo je europski povjerenik Guenter Verheugen.

Na kraju je rekao da je Hrvatska zadnja država koju će posjetiti kao povjerenik za proširenje prije preuzimanja dužnosti potpredsjednika Europske komisije i povjerenika za industriju i poduzetništvo.

Pročitajte više