VERMEEROVA NEDAVNO AUTORIZIRANA SLIKA NA DRAŽBI U SRPNJU

"Mlada žena sjedi za virginalom", djelo holandskog majstora Johannesa Vermeera (1632.1675.), čija je autentičnost potvrđena krajem 2003. godine, ponudit će se na dražbi 8. srpnja u Londonu, objavila je u utorak aukcijska kuća Sotheby's. L

Procijenjeno na tri milijuna funti (4,5 milijuna eura), to platno dimenzija 25x20 cm naslikao je Vermeer oko 1670. godine, naglasio je Sotheby's dodajući kako je njegova autentičnost ostala nejasna i kontroverzna do polovice 20. stoljeća.

"Pokojni barun Frederic Rolin, belgijski trgovac umjetnina i povremeni kolekcionar slika, oduševio se 1960. 'Mladom ženom koja sjedi za virginalom' u galeriji jednog londonskog trgovca", objavila je aukcijska kuća. Virginal je vrsta čembala raširena u Engleskoj u 16. i 17. stoljeću.

Barun se domogao slike prepuštajući "neka od svojih najvrednijih platna s potpisom Kleea, Signaca, Bonnarda i Rioppellea", po Sotheby'su.

Godine 1993., "oko 33 godine kasnije, barun Rolin dao je platno na procjenu Gregoryju Rubinsteinu, stručnjaku za stare majstore pri Sotheby'su, koji je bio oduševljen", dodala je aukcijska kuća.

"Nije bilo jasno radi li se o pravom Vermeeru, no mogućnost nije mogla biti isključena, osjetio sam da se na odgovarajući način u nju treba uvjeriti", kazao je sa svoje strane Gregory Rubinstein čije riječi navodi Sotheby's.

Uz pristanak vlasnika djela, stručnjak se posvetio desetljeću istraživanja prije nego je došao do "fascinantna" zaključka da je "Mladu ženu" doista naslikao Johannes Vermeer. Taj je zaključak potvrdio krajem 2003. kolegij stručnjaka.

"Živio sam i radio s tom slikom više od deset godina, bilo je to nevjerojatno uzbudljivo i zahvalno", naglasio je Rubinstein, te "sad kad su glavni istraživači promotrili i odmjerili njezinu ljepotu i kvalitetu, slika može biti restaurirana i vraćena na mjesto koje joj pripada među Vermeerovim djelima".

(Hina) xbnš ybnš

Pročitajte više