Milošević sretan jer ga više neće pitati kada će Hrvatska u EU

"AKO nije prvo, onda je zadnje pitanje ulagača kada dođu u moj ured - kada ćete ući u Europsku uniju", tim je riječima potpredsjednik Vlade Ivan Domagoj Milošević komentira vijest da je Europska komisija zaključila kako Hrvatska ispunjava uvjete za primitak u članstvo Europske unije i da treba postati članicom 1. srpnja 2013. godine.

Naime, Milošević je nakon poslovnog ručka u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj naglasio kako Europska unija u svakom slučaju predstavlja "vjetar u leđa", prije svega misleći na ulaganja u našoj zemlji. Prema njemu neizmjerno je bitna vijest da smo završili pregovore te što je puno bitnije,  dobili datum ulaska u EU.

"To je izuzetno bitno za strane ulagače", naglasio je Milošević.

Jandroković: Nema posebnog monitoringa

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković je u Trstu izrazio svoje zadovoljstvo što je Europska komisija predložila zatvaranje posljednja četiri poglavlja pregovora. Očekuje da će zemlje članice i na Europskom vijeću potvrditi tu izjavu što će značiti "kraj hrvatskih
pregovora, ali i početak nove ere u životu Hrvatske i hrvatskih građana".

"Mi smo spremni za punopravno članstvo te vjerujem da će Hrvatska kao nova članica obogatiti EU i dati joj dodatnu vrijednost", rekao je Jandroković i dodao kako nećemo imati monitoring ili nadzor nakon ulaska u EU, nego će Hrvatska imati nadzor kakav su imale sve zemlje
koje su ulazile 2004. godine pa Rumunjska i Bugarska.

"To će nas dodatno motivirati da nastavimo s reformama te tako snažni i potpuno

spremni uđemo u EU", zaključio je Jandroković.

Vidošević: To je dobra vijest

"To je dobra vijest jer završava jedna priča koja je predugo trajala za Hrvatsku", rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević dodajući da se ulaskom u EU stvaraju uvjeti da se potpuno okrenemo sebi i definiranju vlastite budućnosti. Vidošević vidi tome da je Hrvatska članica NATO-a, a sutra i Europske unije, što je izuzetno bitno u okviru globaliziranog svijeta.

Predsjednik HGK naglasio je da je vijest bitna jer je naše gospodarstvo u vanjskotrgovinskoj razmjeni, usmjereno na zemlje EU-a.

"Na tržištima Europske unije ostvaruje se više od 60 posto hrvatskog robnog izvoza i uvoza", podsjetio je Vidošević dodajući da je naša zemlja prošle godine izvezla u zemlje EU robe u vrijednosti većoj od 5,4 milijarde eura,

Pusić: Još trebamo raditi

Za komentar današnje presice povjerenika za proširenje EU-a Štefana Fuelea upitali smo predsjednicu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesnu Pusić.

"To je odlična vijest i konačnu odluku, jasno, mora donijeti Europsko vijeće. Rasprava o temi Hrvatske u Vijeću počinje već danas poslijepodne, a konačna odluke donijet će se na sastanku vijeća 24. lipnja. Međutim, važno je da je sada stav Europske komisije da se Hrvatska 'bliži kraju početka'. Nakon ovoga počinje hrvatski život u europskom okruženju, a naše su ambicije mnogo veće od zadovoljavanja početnih zahtjeva. Definitivno trebamo raditi na povišenju razine ljudskih prava i funkcioniranja institucija", rekla je Pusić za Index.

Izbori i referendum


Na pitanje da nam objasni kako će teći nastavak integracije, odnosno, što nas još dijeli od postanka punopravnom članicom EU-a, Pusić je istaknula da sada najprije očekujemo formalni odgovor Vijeća o okončanju pregovora 24. lipnja. "Tada slijedi potpisivanje pristupnog sporazuma koje će se dogoditi za vrijeme poljskog predsjedanja EU-om, odnosno, do kraja godine. Nakon toga slijedi proces ratifikacije sporazuma u kojemu će Hrvatska izvještavati zemlje članice o reformama koje provodi. Taj proces bi trebao trajati do 30 lipnja 2013., kako bi 1. srpnja mogli postati članicom EU-a", objašnjava.

"Ali prije toga nas čekaju izbori te referendum i vjerujem da će hrvatski građani na pitanje: 'Da li Hrvatska i politički pripada Europi, kao što odavno znamo da je povijesno i geografski njezin dio' odgovoriti pozitivno", završava.

"Ovo je priznanje strpljivim građanima"

Saborska zastupnica SDP-a Milanka Opačić je u ime stranke izrazila zadovoljstvo današnjim vijestima iz EU i zaključenjem pregovora Hrvatske i EU. "Ovo je važna vijest za Hrvatsku, to je priznanje prvenstveno svim građanima koji su sve ove godine bili vrlo strpljivi da ispunimo uvjete za EU", kazala je Opačić i dodala kako je to priznanje i svim dosadašnjim Vladama, od one Ivice Račana pa do današnje, kao i svim sazivima Sabora koji su odradili zakonodavni posao.

"Danas je potpuno izvjesno kada će Hrvatska postati 28. članica EU, što znači da se od danas moramo okretati našim problemima u Hrvatskoj i problemima hrvatskih građana i mislim da je krajnje vrijeme da se okrenemo njima i njihovim problemima", kazala je Opačić i dodala da misli da zato treba što prije, možda do kraja rujna, obaviti parlamentarne izbore. "Probleme građana mogu rješavati samo oni koji će imati novi legitimitet na izborima", zaključila je Opačić.

Pročitajte više