Video: Bandić će biti prvi političar kojega su svrgnuli građani

ZA RASPISIVANJE referenduma o smjeni Bandića potrebno je deset posto glasova birača Grada Zagreba. Pogledamo li protekle lokalne izbore, u Gradu Zagrebu mogle su glasati 721.522 osobe, što znači da je za raspisivanje referenduma za opoziv gradonačelnika Bandića potrebno prikupiti nešto manje od 73 tisuća potpisa ako računamo i one koji su u proteklih godinu dana navršili 18 godina i dobili pravo glasa. Jeste li za ili protiv Bandića, odgovorite nam u anketi u desnoj koloni.

Borba za Varšavsku: "Roba s greškom"

Do 19.30 na uglu Masarykove i Gundulićeve okupilo se oko tisuću građana, a tada je i Tomislav Tomašević, jedan od organizatora, započeo svoj govor. Tomašević se pita gdje je sad taj inače sveprisutni gradonačelnik kojemu su prosvjednici posvetili i nekoliko pjesama poput "Zagreb je začepljen grad". Brojni transparenti, među kojima i onaj na kojemu piše "Nepokoreni grad" te oni s Bandićevim likom i napisima "Roba s greškom", "HDZ-ovac s iskaznicom SDP-a" i "Pretvorba" te štap s WC papirom koji nosi jedna djevojka, samo su neki od detalja koji su se mogli primijetiti na uglu Masarykove i Gundulićeve. Svi su vikali: "Ostavka, ostavka!" 

"Bandić je kriv za ovaj kaos! Građani su još u svibnju tražili njegovu ostavku, a on se nije ni osvrnuo. Danas ćemo pokrenuti postupak kojim ćemo tražiti od Skupštine da se pokrene referendum za Bandićevu ostavku", rekao je okupljenima Tomašević te pozvao sve da se potpišu na veliki transparent koji su zatim odnijeli do Gradske skupštine.

Oko 20 sati dvije tisuće prosvjednika, koliko ih se kako tvrde organizatori okupilo, stiglo je pred Gradsku skupštinu u Ćirilometodskoj ulici, gdje su glasno uzvikivali "Ostavka, ostavka" i "Odlazi Bandiću". Na Markovom trgu nalazile su se u to vrijeme brojne policijske marice. Prosvjednici su posjedali na cestu, a ispred ulaza u Skupštinu postavili transparent s potpisima. Ispred Skupštine organizatori su zatim na razglas izrekli svoje zahtjeve koji su bili popraćeni velikim pljeskom prosvjednika:

Prvo: "Tražimo da sutra u Skupštini donesu političku ili pravnu odluku da rampa u Varšavskoj nije interes Grada Zagreba."

Drugo: "Tražimo da sve odgovorne za Varšavsku smijene s vlasti. Nije nas uopće briga tko će doći, ali taj tko dođe mora znati da će, ako se bude ponašao neodgovorno, biti smijenjen od strane građana."

Treće: Prosvjednici traže i da poduzeća Zagrebačkog holdinga ne sudjeluju u radovima u Varšavskoj te da netko u Holdingu bude smijenjen jer je Zrinjevac rušio stabla. "Rušio je Varšavsku ulicu".

Četvrto: "Tražimo i da se provede istraga vezana uz dokumente projekta Cvjetni te da netko snosi odgovornost i bude kazneno prijavljen ako se utvrde nepravilnosti."

Peto: "Tražimo da, kada se građani vrate u jesen, Skupština dvotrećinskom većinom raspiše referendum i smijeni gradonačelnika Bandića."

"Bandićev poučak"

"Danas se počinje pisati Bandićev poučak: to znači da onaj tko bude ignorirao 55 tisuća potpisa građana i prosvjede mora odgovarati. Bandić će biti prvi političar u Hrvatskoj kojeg su građani svrgnuli s vlasti", rekao je Tomašević koji je zatim iznio kratku kronologiju slučaja oko projekta Cvjetni.

"Prvo se muljalo s natječajima, onda je bio prekrojen GUP kako bi se pogodovalo Hoto grupi, zatim su donijeli zaključke o javnom interesu mimo zakona i sklopili ugovor s Hoto grupom za raskopavanje Varšavske koje plaćaju građani, i to 12 milijuna kuna", rekao je Tomašević te dodao kako su u isto vrijeme ti koji su sve to odlučivali prosvjednike prozivali da žive u srednjem vijeku. "A to je pogotovo činio Bandić", dodao je.

Nakon njega prosvjednicima se obratila Urša Raukar koja je podsjetila na to da je Bandić u četvrtak izdao naredbu da se uhiti 150 građana. "Gradonačelnik je svojim građanima zabranio da ulaze u ulice", rekla je Raukar i dodala da je Bandića svugdje bilo kad je raskopavao grad, sve dok ga nije uništio, a sad ga nigdje nema. "Tri godine ignorirao je nas i naše peticije. Mi ne želimo takvog gradonačelnika", zaključila je.

Prosvjednici su ispred Skupštine ostavili dva transparenta, jedan crveni na kojemu piše "Ne damo Varšavsku" te drugi, "Bandića na referendum" s njihovim potpisima. Čitava ulica ostala je išarana napisima o Bandiću, ali i Marini Matulović Dropulić, poput "Bandić, fuj", "Bandić, štakor", "Ostavka", "Bandiću odlazi". Nakon što su se prosvjednici počeli razilaziti organizatori su kredom brisali uvredljive napise.

Oko 20.40 završio je prosvjed ispred Gradske skupštine. Što će biti dalje, vidjet će se sutra nakon sjednice Gradske skupštine. "Kad čujemo što će se događati tamo, onda ćemo odlučiti što dalje trebamo poduzeti", poruka je organizatora.

Papiga Bandić

Zagrebački gradonačelnik niti danas nije bio raspoložen za bilo kakve komentare o Varšavskoj. "Svatko treba raditi svoj posao", i danas je ponovio svoju legendarnu izjavu koju je toliko puta u zadnje vrijeme rekao.

***

> Tema: Bitka za Varšavsku

> Gradonačelnici poručili: Asistencija policije u Varšavskoj ne može se opravdati!

Vezano uz zbivanja u Varšavskoj "Pokret Dosta!" objavio je video posvećen hrvatskim policajcima pod nazivom "I vaša će djeca biti gladna".

Pročitajte više